«Δεν μου αρέσω. Βγάλε με μία ακόμη φωτογραφία. Τράβα με από αυτή τη γωνία, να φανώ καλύτερα»: Αυτές οι εκφράσεις ακούγονται συχνά όταν προσπαθούμε να βγάλουμε φωτογραφίες με το κινητό ή με κάμερα. Αρκετές φορές, αισθανόμαστε απογοητευμένοι με την εικόνα μας στις φωτογραφίες, παρόλο που είμαστε ικανοποιημένοι με την εμφάνισή μας στον καθρέφτη. Προετοιμαζόμαστε προσεκτικά, φοράμε ωραία ρούχα και αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση, αλλά τελικά βλέπουμε κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχουμε για εμάς.
Οι ψυχολόγοι αναζητούν τις αιτίες αυτής της αντίφασης. Σύμφωνα με τον Δρ. Γουίλιαμ Βαν Γκόρντον, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι, η ψυχολογική δυσφορία που νιώθουμε όταν βλέπουμε τον εαυτό μας σε φωτογραφίες σχετίζεται με την παρατήρηση των ατελειών μας και τη σύγκριση με τους φίλους μας, οι οποίοι μας φαίνονται πιο φυσιολογικοί.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Αυτή η συνήθεια μας φέρνει σε επαφή με μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού μας, την οποία έχουμε οικειοποιηθεί. Αντίθετα, οι φωτογραφίες προσφέρουν μια πιο «πραγματική» απεικόνιση που μπορεί να φαίνεται ξένη και λιγότερο ελκυστική.
Ο λόγος που νιώθουμε παράξενα στις φωτογραφίες είναι η φύση των εικόνων που έχουμε συνηθίσει. Στον καθρέφτη, βλέπουμε τον εαυτό μας από κοντά σε φυσικό φωτισμό, ενώ οι φωτογραφίες προσφέρουν μια πιο απομακρυσμένη και μονοδιάστατη εικόνα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση παραμόρφωσης της πραγματικής μας μορφής.
Επιπλέον, η ψυχολογία μας επηρεάζει την αντίληψή μας για την ελκυστικότητα. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, μπορεί να έχουμε μια υπερβολική εκτίμηση της δικής μας εμφάνισης, ενώ οι άλλοι μας φαίνονται πιο φυσιολογικοί στις φωτογραφίες. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη «μεροληψία αυτο-ενίσχυσης» που μας προσφέρει αυτή την ψευδαίσθηση.
Ακόμη, υπάρχει και το «φαινόμενο της προβολής», όπου πιστεύουμε ότι οι άλλοι παρατηρούν εμάς με τον ίδιο τρόπο που παρατηρούμε εμείς τους εαυτούς μας, ενισχύοντας την αυτοσυνείδηση. Αυτές οι παρανοήσεις οδηγούν σε απογοήτευση όταν βλέπουμε τον εαυτό μας σε φωτογραφίες.
Συνοψίζοντας, η διαφοροποίηση της εικόνας μας στον καθρέφτη σε σχέση με τη φωτογραφία μπορεί να προκαλεί άβολα συναισθήματα. Η τακτική αλληλεπίδρασή μας με τον καθρέφτη μας κάνει να προτιμούμε αυτή την αναπαράσταση, μιας και δεν έχουμε την ίδια έκθεση στις φωτογραφίες. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σοκαρισμένοι ή απογοητευμένοι από την εικόνα μας στις φωτογραφίες.
Πηγή: tanea.gr