Οι τυφώνες, γνωστοί και ως τροπικοί κυκλώνες, προκαλούνται από την αλληλεπίδραση του ζεστού, υγρού αέρα και των θερμών θαλάσσιων υδάτων. Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα πάνω από τη θάλασσα δημιουργεί ένα ρεύμα χαμηλής πίεσης, το οποίο προκαλεί την είσοδο αέρα και, με τη βοήθεια των ανέμων, επιταχύνει την περιστροφή της καταιγίδας. Ταυτόχρονα, η μάζα του αέρα ψύχεται και σχηματίζει σύννεφα, από τα οποία βρέχει και απελευθερώνεται θερμότητα στην ατμόσφαιρα.
Ο λόγος που οι τροπικές καταιγίδες δεν πλησιάζουν τον ισημερινό είναι η επίδραση της δύναμης Coriolis. Αυτή η δύναμη σχετίζεται με την περιστροφή της Γης και είναι αναγκαία για τη δημιουργία του σοβαρού περιστροφικού κινήματος των τυφώνων. Στον ισημερινό, η επίδραση αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον σχηματισμό τυφώνων.
Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι κυκλώνες, οι τυφώνες και οι καταιγίδες είναι ουσιαστικά το ίδιο φαινόμενο, αλλά ονομάζονται διαφορετικά ανάλογα με την περιοχή όπου σχηματίζονται. Στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βορειοανατολικό Ειρηνικό, αποκαλούνται «κυκλώνες», στον Δυτικό Ειρηνικό «τυφώνες» και στον Ινδικό Ωκεανό «κυκλώνες».
Δεδομένων αυτών των χαρακτηριστικών, οι τυφώνες παραμένουν ένα από τα πιο τρομακτικά και ισχυρά φυσικά φαινόμενα, αν και η περιοχή γύρω από τον ισημερινό παραμένει ασφαλής από την έντονη δράση τους.
Πηγή: tanea.gr