Την ώρα που η Φλόριντα πλήττεται σφοδρά από τον τυφώνα Milton, έξι εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει εντολή για εκκένωση και 51 από τις 67 κομητείες βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τις πιθανότητες εμφάνισης παρόμοιων φαινομένων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.
Δείτε την ανάρτηση του μετεωρολόγου: «Με αφορμή τον «Milton»…
– Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν τυφώνες; Όχι.
– Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφερόταν σε βροχόπτωση; Όχι. Σε μεταφορά της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.
– Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; Όχι. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία (Κατηγορία 2).
– Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο; Ναι. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, τροφοδότησε το σύστημα με περισσότερους υδρατμούς και το ενίσχυσε.
– Ο κυκλώνας και ο τυφώνας είναι το ίδιο; Ναι. Η ονομασία σχετίζεται με την περιοχή εκδήλωσης του φαινομένου.
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, μέσα από τις παρατηρήσεις του, προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με τις καταστροφές που προκαλεί ο τυφώνας Milton στις ΗΠΑ. Πηγή: tanea.gr