Τα φαινόμενα συνεχούς βεβήλωσης και ασέβειας του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλουν Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσω επιστολής που έστειλα προς την γενική διευθύντρια της Unesco, Audrey Azoulay.

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στο κείμενο επισημαίνεται «η πάγια τακτική της τουρκικής κυβέρνησης να βεβηλώνει και να επιδεικνύει ασέβεια σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως συμβαίνει κατ’ επανάληψη με την Αγία Σοφία», κάτι που εντάσσεται «στο γενικότερο πλαίσιο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας».

Όπως τονίζουν, «η περαιτέρω βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς, με τον πρόσφατο βανδαλισμό της αυτοκρατορικής πύλης, είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης απόφασης μετατροπής του παγκόσμιου και διαθρησκευτικού αυτού μνημείου σε τζαμί, όπως και της έλλειψης προστατευτικών μέτρων». Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν προς την κ. Azoulay, «σας καλούμε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσετε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, να προστατέψετε τις διεθνείς συμφωνίες και το πλαίσιο της UNESCO και να υποστηρίξετε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μας». Η νέα αυτή επιστολή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε σταλεί τον Ιούλιο του 2020, και θέτει για ακόμη μια φορά προ των ευθυνών της την UNESCO.

Πηγή: newsbeast.gr