Με επιτυχία προσσεληνώθηκε την Τρίτη (01/12) το κινεζικό ρομποτικό σκάφος «Chang’e 5», για να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του, στόχος της οποίας είναι να μεταφέρει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια του φεγγαριού. Σήμερα, δύο ημέρες αργότερα, απογειώθηκε από την επιφάνεια της Σελήνης για να επιστρέψει στη Γη.

Όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV, η άκατος -που μεταφέρει τα δείγματα- ενεργοποίησε έναν κινητήρα ισχύος 3.000 τόνων για να τεθεί σε τροχιά, μετά από πτήση 6 λεπτών. Εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά την επιστροφή στον πλανήτη μας, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ (Ρωσία), που αποκτά σεληνιακό υλικό.

Η τελευταία τέτοια επιτυχημένη αποστολή έγινε στο 1976 από την ΕΣΣΔ, με το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Luna 24.

Η αποστολή του «Chang’e 5» σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στο κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία το 2019, όταν για πρώτη φορά στα χρονικά διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης.

Το ρομποτικό σκάφος απογειώθηκε στις 23:10 (ώρα Πεκίνου, 17:10 ώρα Ελλάδας) και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- αναμένεται να φθάσει στις 16 ή 17 Δεκεμβρίου, κάπου στην Εσωτερική Μογγολία.

Πηγή: newsbeast.gr