Την προσοχή των επενδυτών για περιπτώσεις ηλεκτρονικής επενδυτικής απάτης σημειώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με τη μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο εν μέσω lockdown, έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιπτώσεων επενδυτικής απάτης.

Συγκεκριμένα: μη αδειοδοτημένα πρόσωπα, χρησιμοποιώντας μεθόδους επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενα ότι προέρχονται από αξιόπιστες εταιρίες και υποσχόμενα «ασφαλείς επενδύσεις», διαφημίζουν συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κυρίως σε συνάλλαγμα (FOREX), πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο, συμβόλαια επί διαφορών (CFDs) και κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin.

Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι προαναφερόμενες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν όλο και πιο πολύπλοκες. Τα ύποπτα πρόσωπα συνήθως μιλούν άπταιστα ελληνικά και φαίνεται να έχουν γνώσεις οικονομικών θεμάτων. Πολλές φορές, κατευθύνουν τους ανυποψίαστους επενδυτές σε ιστοτόπους ή χρησιμοποιούν μαρτυρίες και υλικό που φαίνεται αληθινό και δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στοχεύουν ιδίως σε υποψήφιους επενδυτές που αναζητούν επενδύσεις μέσω διαδικτύου, μηχανών αναζήτησης ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Διαφημίζουν διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες και υπόσχονται υψηλές αποδόσεις για να προσελκύσουν επενδυτές σε επενδύσεις οι οποίες -ενώ φαίνεται ότι προσφέρουν λογικές ή υψηλές αποδόσεις- στην πραγματικότητα μπορεί και να αφορούν σε παράνομη δραστηριότητα. Χρησιμοποιούν δε πολλές φορές εικόνες ειδών πολυτελείας ή διάσημα πρόσωπα, ώστε να πείσουν για τις επενδύσεις αυτές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, απαιτείται προσοχή, γιατί μπορεί η διαφήμιση να συνδέεται στη συνέχεια με έναν άλλο ιστότοπο, όπου καλείται κάποιος είτε να επενδύσει σε μία πλατφόρμα, αφού δώσει τα στοιχεία του, είτε να ανοίξει ειδικό λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρία που διαφημίζεται.

Επισημαίνεται ότι, οι περισσότεροι παθόντες αναφέρουν ότι, αρχικά, οι επενδύσεις τους εμφάνιζαν σημαντικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα να έχουν κίνητρο να θεωρήσουν την επένδυσή τους επιτυχή και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα ή να συστήσουν σε φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους να επενδύσει.

Ωστόσο, στη συνέχεια, όταν ζητούσαν να τους αποδοθούν τα κέρδη τους, με διάφορα προσχήματα η κατάθεση στον λογαριασμό τους καθυστερούσε υπερβολικά, και στο τέλος ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιούνταν, με αποτέλεσμα την απώλεια των χρημάτων τους.

Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι επενδυτές πριν οποιαδήποτε συναλλαγή θα πρέπει:

 • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπουν διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.
 • Να είναι προσεκτικοί, εάν επικοινωνούν μαζί τους μέσω τηλεφωνικού αριθμού είτε άγνωστου, είτε ακόμη και με πρόθεμα άλλης χώρας, και επιμένουν να πραγματοποιήσετε την προτεινόμενη επένδυση άμεσα.

Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί μία αύξηση τέτοιων τηλεφωνημάτων με πρόθεμα (+ 44..). Μην προβείτε σε επένδυση άμεσα όπως σας ζητούν, πριν διενεργήσετε πρώτα έλεγχο των στοιχείων της εκάστοτε εταιρείας, αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς.

 • Να ρωτούν πάντα όποιον τους καλεί ή να αναζητούν στην ιστοσελίδα που τους έχουν παραπέμψει για επενδύσεις ή συναλλαγές, τα ακόλουθα στοιχεία:
 1. Ποια είναι η εταιρεία που καλεί ή διαφημίζεται; Ποια εταιρία διαχειρίζεται την πλατφόρμα που σας συστήνουν;
 2. Πού βρίσκεται η έδρα της εταιρείας;
 3. Η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη; Εάν απαντούν ότι είναι αδειοδοτημένη ή αναγράφεται στην διαφήμιση ή στην ιστοσελίδα της ότι είναι αδειοδοτημένη, να διαβάζουν προσεκτικά ποια εποπτική αρχή έχει χορηγήσει την άδεια.
 • Πριν προβούν σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων τους ή απόφαση για επένδυση, πάντα να κάνουν τη δική τους έρευνα σχετικά με το προϊόν και την εταιρεία μέσω της οποίας σκέφτονται να επενδύσουν, και να βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει τις παραπάνω βασικές πληροφορίες και ότι η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη από υπαρκτή αρμόδια εποπτική αρχή.
 • Πριν προβούν σε οποιαδήποτε χορήγηση στοιχείων ή απόφαση για επένδυση, να ελέγχουν εάν η εταιρεία διαθέτει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή ευρωπαϊκό διαβατήριο.
 • Να ανατρέχουν στη Λίστα Προειδοποιήσεων της ΕΚ για να ενημερωθούν για διαδικτυακές απάτες.
 • Να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της αλλοδαπής εποπτικής αρχής (προερχόμενης είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τρίτη χώρα) από την οποία τους είπαν ότι έχει αδειοδοτηθεί η εταιρεία προκειμένου α) να επιβεβαιώσουν ότι είναι αδειοδοτημένη και β) να ενημερωθούν αναφορικά με τις προειδοποιήσεις διαδικτυακής απάτης που έχουν αναρτηθεί.
 • Να ζητούν τη συνδρομή τρίτου ανεξάρτητου πιστοποιημένου επενδυτικού συμβούλου πριν επενδύσουν.
 • Να μην προκαταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό πριν βεβαιωθούν πως έχουν προβεί στις ανωτέρω ενέργειες και ελέγχους.

Πηγή: newsbeast.gr