Νέα, δεύτερη, παράταση της προθεσμίας για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021 η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2022 σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα παράταση αναμένεται να διευκολύνει χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι λόγω των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων που βρίσκονται στις Εφορίες και την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων κινδυνεύουν να χάσουν τη προθεσμία και απειλούνται με πρόσθετους φόρους αλλά και αυξημένα έξοδα από τις νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές που ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει παράταση της προθεσμίας κατά ένα μήνα για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων. Δηλαδή συμβολαιογράφοι και φορολογούμενοι θα πάρουν ανάσα έως τα τέλη Φεβρουαρίου για τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Παράγοντες της αγοράς να χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη την παράταση καθώς οι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών υπηρεσίες κινούνται με ρυθμό χελώνας ενώ οι συμβολαιογράφοι δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασιών να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις. Τα βασικότερα προβλήματα που «μπλοκάρουν» τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων αφορούν τα εξής:

  • Καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν έως σήμερα 21 Ιανουαρίου την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο λόγω του μεγάλου όγκου των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται στον αέρα.
  • Χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.
  • Μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.
  • Η αναμονή για την Ταυτότητα Κτιρίου ξεπερνά ακόμα και τους τρείς μήνες καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Ποιους αφορά η παράταση

Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για τη σύνταξη και υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης με τις αντικειμενικές τιμές του 2021 έχουν οι φορολογούμενοι που πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Μεταβιβάσεις

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις Εφορίες τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.

Πηγή: newsbeast.gr