Η επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί κάθε χρόνο μία μοναδική ευκαιρία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπενθυμίσει τόσο στον λαό του, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο το όνειρο του για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως δήλωσε μπροστά σε χιλιάδες Τούρκους που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις, οι σημερινοί Τούρκοι πρέπει να βάλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς, όπως «έθαψαν οι πρόγονοί μας το Βυζάντιο» και αναφέρθηκε στο όραμα του 2053 για τη μεγάλη Τουρκία.

Πιο αναλυτικά: «Πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι διότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, να καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας». 

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ως προστάτης των απανταχού αδικημένων λαών, λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι ειδικές επιχειρήσεις στη Συρία και στη Λιβύη.

«Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι λέμε στοπ στην Κριμαία.

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος «δεν πήρε μόνο την Κωνσταντινούπολη. Κατέκτησε τη Σερβία, τον Μοριά, την Αθήνα, την Μολδοβλαχία, τη Βοσνία Ερζογοβίνη και την Αλβανία. Eίναι και ο Πορθητής των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου για να έχουν λόγο οι Οθωμανοί εκεί»

Και αυτήν την πομπώδη ομιλία του ο τούρκος πρόεδρος της εμπλούτισε με το καθιερωμένο πλέον υπερθέαμα πάνω από την Αγιά Σοφιά όπου μια 3D παράσταση στήθηκε στον ουρανό, παρουσιάζοντας την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: newsbeast.gr