Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το απόγευμα οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται εδώ και δύο εβδομάδες, όσο και διμερή θέματα, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως ο ρόλος της χώρας του στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

Υπογράμμισε δε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν μία διπλωματική επιτυχία. Επισημαίνεται πως οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας οι οποίες διεξήχθησαν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους, απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα, τέλος, με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη το συντομότερο δυνατόν, συμπλήρωσε.

Πηγή: newsbeast.gr