Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως σκέφτεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στην Τουρκία, ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα των γυναικών στη χρήση της μαντίλας, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε να εγκαταλείπεται τα τελευταία χρόνια.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το κυβερνών κόμμα AKP είναι έτοιμο να υποβάλει τη μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο μόλις τα κόμματα αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση ψηφοφόρων πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η πρόταση έπεσε στο τραπέζι, αφού το κόμμα του Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν, αφού η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με τον πληθωρισμό να καλπάζει.

Το ζήτημα της μαντίλας

Το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας ήταν κάποτε πηγή βαθιάς διχόνοιας στη μουσουλμανική, αλλά κοσμική Τουρκία, όμως έπαψε να προκαλεί αντιδράσεις μετά τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ισλαμιστικών καταβολών AKP στη διάρκεια των 20 ετών που βρίσκεται στην εξουσία.

Ωστόσο το λαϊκό κόμμα CHP έθεσε και πάλι το ζήτημα τον περασμένο μήνα προτείνοντας να καθιερωθεί το δικαίωμα των γυναικών να φορούν την ισλαμική μαντίλα, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τους θρησκευόμενους Τούρκους, αφού είχε επί χρόνια αντιταχθεί στη χρήση της μαντίλας στο κοινοβούλιο και σε δημόσια αξιώματα.

Σε απάντηση, ο Ερντογάν πλειοδότησε προτείνοντας μια συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα, η οποία περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της οικογένειας απ’ αυτό που αποκάλεσε «διεστραμμένες τάσεις», εννοώντας απ’ ό,τι φαίνεται τους νόμους περί γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου που υιοθετούνται σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: newsbeast.gr