Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει-προσαρμόσει μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για να ανταποκριθούν τα κράτη-μέλη της στις νέες συνθήκες. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης όμως, επιδεικνύονται εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά στην ενεργοποίηση όλων αυτών των εργαλείων», αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι κατά το πρώτο σχέδιο πρότασης της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 (Zero Draft), «δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη οι υγειονομικές και κονωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της COVID 19, ούτε η σύνδεση (ο συντονισμός) του νέου ΕΣΠΑ με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επισημαίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στο αρμόδιο Υπουργείο».

Επιπλέον, παρά την απλοποίηση των διαδικασιών του τρέχοντος ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν δράσεις που αφορούν την πανδημία, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική χρήση του, αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ για ενίσχυση του ΕΣΥ, των σχολείων, των επιχειρήσεων, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προνοιακών δομών.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης στο υπ. Οικονομικών και όχι στο υπ. Ανάπτυξης, που έχει στην ευθύνη του τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, προκαλεί ανησυχία για την έλλειψη σύνδεσης του νέου ΕΣΠΑ με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και τα δύο εργαλεία θα χρηματοδοτήσουν ως επί το πλείστον παρόμοιες δράσεις», σημειώνουν οι βουλευτές και καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ενημερώσει τη Βουλή με ποιο τρόπο πρόκειται να προσαρμόσει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ώστε να ενσωματώνει στο σχεδιασμό τις επιπτώσεις της πανδημίας και αν θα υπάρξει διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Επιπλέον ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο απολύτως απαραίτητος συντονισμός για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων.

Πηγή: newsbeast.gr