Την ώρα που η χώρα μας καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στον τουρισμό και είναι από τους πιο hot προορισμούς παγκοσμίως, οι καταστηματάρχες αγωνιούν καθώς όπως επισημαίνουν οι καταναλωτές μετρούν ακόμα και το ευρώ στο φαγητό τους παραγγέλνοντας πολύ λιγότερα πράγματα.

Οι ιδιοκτήτες της εστίασης, μετά από τα επανωτά χτυπήματα των τελευταίων ετών περίμεναν να πάρουν «ανάσα» το καλοκαίρι και να αυξήσουν τους τζίρους τους έτσι ώστε να κλείσουν τις τρύπες του δύσκολου χειμώνα. Ωστόσο, τώρα οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της σημαντικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και του κόστους των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, 1 στους 2 επιχειρηματίες καταγράφει πτώση του τζίρου ενώ 6 στους 10 βλέπουν την πελατεία τους να καταναλώνει όλο και λιγότερα προϊόντα λόγω των ανατιμήσεων.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η οικονομία έχει φτάσει στα όρια της και ο κόσμος δεν έχει λεφτά» αναφέρουν οι πελάτες. «Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου» λέει ένας κύριος.

«Το ενεργειακό κόστος περνάει στους καταναλωτές»

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, που μίλησαν στην κάμερα αγωνιούν καθώς οι καταναλωτές που βγαίνουν για φαγητό το πολύ λιγότερο συγκριτικά με άλλες χρονιές και οι λογαριασμοί είναι χαμηλοί. Όπως υπογραμμίζουν κάνουν προσπάθειες έτσι ώστε να μην μετακυληθεί το κόστος στους πελάτες αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.

«Έχει φτάσει το κόστος της ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από τα μισθώματα των καταστημάτων» τόνισε ένας καταστηματάρχης ενώ πρόσθεσε πως «καταγράφουμε μια τεράστια πτώση στους τζίρους των μαγαζιών μας που ξεπερνά το 40%, σε σύγκριση με τους περυσινούς μας τζίρους» τόνισε.

«Εμείς οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν πάμε καλά. Ενώ υπάρχει μια σχετική ροή στη δουλειά οι τζίροι μας είναι πάρα πολύ χαμηλοί», αναφέρει ένας άλλος ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης είναι να στηριχτούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από το κράτος.

Πηγή: newsbeast.gr