Μόνο με τους εμβολιασμούς θα σταματήσει η Ελλάδα να πληρώνει τόσο βαρύ φόρο αίματος στην πανδημία. Άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ καταρρίφθηκε για το 2021 και έτσι είχαμε χθες 116 θανάτους ενώ ψηλά παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Οι ειδικοί ανησυχούν για τους επόμενους μήνες και θεωρούν βέβαιο ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η επέλασή της είναι ο εμβολιασμός.

Την ίδια ώρα η δυναμική στο κλείσιμο ραντεβού πρώτης δόσης συνεχίζεται και έχουν κλειστεί πάνω από 70.000 ραντεβού.

Η κυβέρνηση πάντως δεν σκοπεύει να επεκτείνει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες καθώς παρατηρεί ότι αυξάνονται τα ραντεβού και για την Τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο πρωθυπουργός, για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε ότι lockdown δεν πρόκειται να επιβληθεί. Μιλώντας στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 για να σωθούν ζωές.

Πώς θα εμβολιάζονται τα παιδιά

Το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου όπως ήδη είχε γράψει το Newsbeast. Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου και η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί, θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές της χώρας. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.

Γιατί αποφασίστηκε η μείωση του χρόνου ανάμεσα στην δεύτερη και τρίτη δόση

Σύριγγα με εμβόλιο του κορονοϊού

Ως απόλυτη αναγκαιότητα χαρακτήρισε την αναμνηστική δόση η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τονίζεται από τους ειδικούς η λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων που χτίζουν ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική, τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Μεγάλο ρόλο για να ληφθεί αυτή η απόφαση έπαιξαν επίσης η εμφάνιση της Όμικρον αλλά και ο χειμώνας. Έτσι, η Επιτροπή επανεξέτασε την προηγούμενη εβδομάδα τις συστάσεις και αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει για την χορήγηση τρίτης δόσης σε τρεις και όχι σε έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Πηγή: newsbeast.gr