Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 765 εκατ. ευρώ ανάβει σήμερα Δευτέρα (6/12) το Eurogroup ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν αισιοδοξία για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης λόγω των εισπράξεων του τουρισμού οι οποίες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2020 καθώς και της αύξησης της κατανάλωσης, η οποία αποτυπώνεται στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 10% ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η οικονομία κινήθηκε με μέσο ρυθμό 6,3%. Σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες η ισχυρή ανοδική τάση στο ΑΕΠ συνεχίζεται και το τελευταίο τρίμηνο του έτους και είναι πιθανόν ο πήχης για το 2021 να υπερβεί το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021 αλλά ασφαλή πρόβλεψη για το ακριβή ρυθμό ανάπτυξης θα υπάρχει με την οριστικοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Eurogroup

Η ατζέντα του σημερινού Eurogroup εκτός από την η12η έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα περιλαμβάνει ακόμα τις εκθέσεις μετα- προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη καθώς και τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022. Ακόμη θα εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Πριν από την συνεδρίαση των 19 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου.

Eurogroup

Αύριο Τρίτη, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Πηγή: newsbeast.gr