Ο 66ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision (ESC) ήταν μια τεράστια επιτυχία συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε αυτή τη γιορτή της μουσικής.

Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου, ο ανεξάρτητος Πανευρωπαϊκός εταίρος ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στις ψηφοφορίες της κριτικής επιτροπής έξι χωρών που συμμετείχαν στον δεύτερο ημιτελικό. Συγκεκριμένα, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Γεωργία, στο Μαυροβούνιο, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στον Άγιο Μαρίνο.

Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας, τόσο από τις εθνικές κριτικές επιτροπές κάθε χώρα όσο και από τους τηλεθεατές που ψηφίζουν μέσω τηλεφώνου ή SMS, είναι απαραίτητη για την επιτυχία του διαγωνισμού. Είναι καθήκον της EBU προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά κυρίως τους 40 συμμετέχοντες δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, να διασφαλίσουν ότι το τελικό αποτέλεσμα της βραδιάς είναι έγκυρο όπως αναφέρει το ogaegreece.com.

Στο Δεύτερο Ημιτελικό, παρατηρήθηκε ότι τέσσερις από τις έξι παραπάνω κριτικές επιτροπές έβαλαν τις πέντε άλλες χώρες στο Top-5, δηλαδή έδωσαν 12,10,8,7 και 6 βαθμούς (λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τον εαυτό τους). Μία χώρα ψήφισε τις ίδιες πέντε χώρες στο Top-6 και η τελευταία από τις έξι επιτροπές έβαλε τέσσερις από τις υπόλοιπες στο Top-4 και την πέμπτη στην έβδομη θέση (4 βαθμοί). Τέσσερις από τις έξι χώρες έλαβαν τουλάχιστον ένα 12αρι που είναι το μέγιστο που μπορεί να απονεμηθεί.

Το εν λόγω μοτίβο εντοπίστηκε ως παράτυπο από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor, καθώς πέντε από αυτές τις έξι αυτές χώρες κατατάχθηκαν εκτός του Top-8 από τις κριτικές επιτροπές των υπολοίπων 15 χωρών που ψήφισαν στον ίδιο ημιτελικό (που περιελάβανε και τρεις Big Five: τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Επιπρόσθετα, τέσσερις από τις έξι χώρες κατατάχθηκαν στις 6 τελευταίες θέσεις της κατάταξης από τις άλλες 15 χώρες που ψήφισαν σε αυτόν τον ημιτελικό. Μια τέτοιας κλίμακας παρατυπία στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών είναι άνευ προηγουμένου.

Όπως αναφέρεται στους Κανόνες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και στις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, εάν οι ψήφοι των Εθνικών Κριτικών Επιτροπών παρουσιάζουν ακανόνιστα μοτίβα ψηφοφορίας (τα οποία μπορούν να εντοπιστούν από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και να αναγνωριστούν από το Independent Voting Monitor), η EBU, ο Εκτελεστικός Επόπτης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τις σχετικές ψήφους και να τις αντικαταστήσει με ένα «αναπληρωματικό» συγκεντρωτικό αποτέλεσμα που υπολογίζεται αυτόματα για τον καθορισμό του τελικού αποτελέσματος.

Δεδομένης της πρωτοφανούς φύσης της παρατυπίας που εντοπίστηκε στο δεύτερο ημιτελικό, η EBU σε συνεννόηση με τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και το Independent Voting Monitor αποφάσισε, σύμφωνα με τις Οδηγίες ψηφοφορίας του διαγωνισμού, να ασκήσει το δικαίωμά της και να αφαιρέσει τις ψήφους από τις έξι εν λόγω κριτικές επιτροπές από την κατανομή κατάταξης στον Μεγάλο Τελικό για τη διατήρηση της ακεραιότητας του συστήματος ψηφοφορίας. Κατά συνέπεια, ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και το αυτόματα υπολογισμένο αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκε και για τον καθορισμό των τελικών αποτελεσμάτων της κριτικής επιτροπής των έξι χωρών που συμμετείχαν στον Μεγάλο Τελικό.

Αυτές οι αποφάσεις εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο Reference Group, το διοικητικό συμβούλιο του Διαγωνισμού και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της EBU σύμφωνα με τις απαιτήσεις των οδηγιών ψηφοφορίας του διαγωνισμού.

Η EBU συζήτησε αυτά τα πρότυπα της κριτικής επιτροπής με τους εμπλεκόμενους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους έδωσε την ευκαιρία να διερευνήσουν περαιτέρω την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής στις χώρες τους.

Η EBU επιβεβαιώνει την απόφασή της να αντικαταστήσει τις ψήφους της κριτικής επιτροπής για αυτές τις έξι χώρες με ένα αυτόματα υπολογιζόμενο συνολικό αποτέλεσμα τόσο στον δεύτερο ημιτελικό όσο και στον Μεγάλο Τελικό. Επίσης, επιβεβαιώνει την τελική κατάταξη των 40 συμμετεχόντων στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022.

Η EBU, τα μέλη της και το Reference Group θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της επιτυχίας μιας εκδήλωσης που υπήρξε μια μοναδική πλατφόρμα για δημιουργικά ταλέντα εδώ και 66 χρόνια και ανυπομονεί να συνεχίσει να διασκεδάζει το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: newsbeast.gr