Μπορεί η έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταιο διάστημα, να έχει μεταθέσει χρονικά γι’ αργότερα την άρση των περιορισμών που έχουν απομείνει, όμως, και αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφασίσει από πότε θα αρχίσουν σταδιακά να αποκλιμακώνονται τα μέτρα.

Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, αυτό που ενδιαφέρει είναι όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα. Και μπορεί να αποφεύγουν να δώσουν ημερομηνίες αλλά όπως όλα δείχνουν το σχέδιο αποκλιμάκωσης θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο. Ακόμα πάντως και οι ελάχιστα παρατηρητικοί διαπιστώνουν ότι όσο ανοίγει ο καιρός, τόσο χαλαρώνουν και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων ενώ δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που κάνουν τα «στραβά μάτια» όσον αφορά στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ειδικά στους ανοικτούς χώρους.

Αλλάζει η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών

Η ιδέα πλέον είναι, ενόψει και της τουριστικής σεζόν, να επεκταθεί πανευρωπαϊκά η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

Το προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, υπάρχει σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εναρμονιστούν όλες οι χώρες σχετικά με τη χρονική διάρκεια των πιστοποιητικών στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες. Για όσους έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.

Όσον αφορά στα μέτρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην χρειάζεται η επίδειξή των πιστοποιητικών για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μήνες του καλοκαιριού.

Δεν φεύγουν οι μάσκες

Αυτό το οποίο δεν αναμένεται να βγει εύκολα από την καθημερινότητά μας είναι οι μάσκες. Ούτως ή άλλως όμως οι εσωτερικοί χώροι στους οποίους κινούμαστε το καλοκαίρι λιγοστεύουν. Επίσης, η μάσκα είναι ένα ανώδυνο μέτρο προστασίας και όπως τονίζεται δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή.

Πηγή: newsbeast.gr