Συνολικά 780 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες που ο ιός δεν είναι ενδημικός ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από τα 257 κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός είναι πιθανώς υποεκτιμημένος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ το παγκόσμιο επίπεδο κινδύνου αξιολογείται ως «μεσαίο».

Η μόλυνση είναι συνήθως ήπια. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο ιός εξαπλώνεται ευρέως εκτός Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε 27 χώρες που ο ιός δεν είναι ενδημικός. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ μικρό αριθμό κρουσμάτων εντοπίζονται σε Μεξικό, Αργεντινή, Μαρόκο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρώτη σε κρούσματα είναι η Βρετανία με 207. Ακολουθεί η Ισπανία με 156 και η Πορτογαλία με 138.

Στην τελευταία του ενημέρωση ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ορισμένες χώρες αναφέρουν κρούσματα πέραν των γνωστών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι αλυσίδες μετάδοσης «χάθηκαν λόγω μη ανιχνευμένης κυκλοφορίας του ιού. Είναι πολύ πιθανό ότι κι άλλες χώρες θα εντοπίσουν κρούσματα και θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση».

Αν και ο κίνδυνος για την υγεία στο ευρύ κοινό «παραμένει χαμηλός» ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία θα μπορούσε να επιδεινωθεί, εάν ο ιός γίνει ευρέως διαδεδομένος σε χώρες που δεν είναι ενδημικός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ως αποτέλεσμα της τρέχουσας έξαρσης, αν και στο παρελθόν, στη Δυτική Αφρική υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα περισσότερα, αλλά όχι όλα τα κρούσματα, αφορούν σε ομοφυλόφιλους άντρες. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται σεξουαλικά, αλλά μεταδίδεται μέσω στενής επαφής.

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, τα κρούσματα δεν είχαν την τυπική κλινική εικόνα της νόσου. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονταν από μόνα τους σε μερικές εβδομάδες. Μεταξύ αυτών ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, τα οιδήματα, οι πόνοι στην πλάτη και τους μύες, όπως και το εξάνθημα.

Πηγή: newsbeast.gr