Δύο ακόμη θανάτους από ευλογιά των πιθήκων που καταγράφηκαν μετά την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων στις 27 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μαζί αυτούς του δύο θανάτους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο από την αρχή του έτους ανέρχονται σε τρεις. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμη ότι η νόσος έχει εξαπλωθεί σε νέες περιοχές.

Η έκθεση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει επίσης ότι κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν σε 9 ακόμη χώρες, εδάφη και περιοχές.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 77% από την τελευταία έκθεση φθάνοντας τα 6.027, σημείωσε ο ΠΟΥ, με την πλειονότητά τους να σημειώνεται στην περιοχή της Ευρώπης.

Ωστόσο, και οι τρεις θάνατοι σημειώθηκαν στην Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι πάνω από το 99% των κρουσμάτων για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες για το φύλο των νοσήσαντων έχουν καταγραφεί μεταξύ ανδρών.

«Το ξέσπασμα της νόσου συνεχίζει να επηρεάζει κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες και έχουν αναφέρει ότι είχαν πρόσφατα σεξουαλική συνεύρεση με έναν ή με πολλούς συντρόφους, χωρίς να διακρίνεται επί του παρόντος μετάδοση πέραν των δικτύων αυτών», όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία θα εισηγηθεί τον χαρακτηρισμό του ξεσπάσματος σε «υγειονομική έκτακτη ανάγκη παγκόσμιου ενδιαφέροντος» -το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ- κατά την εβδομάδα που ξεκινάει στις 18 Ιουλίου ή και νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός διευθυντής της.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους πρόκειται επίσης να συναντηθεί σήμερα με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΥ, η Ισπανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 802 κρούσματα.

Πηγή: newsbeast.gr