Ξεπέρασαν τα 5.300 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τρίτη (5/7) υπογραμμίζοντας πως έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από τον προηγούμενο απολογισμό της 22ας Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο καταγραφεί 5.322 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και ένας μόνο θάνατος.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ζητεί από τις χώρες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μολύνσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σαΐμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διεξαγωγή δεύτερης συνόδου της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ πάνω στο ζήτημα αυτό, έπειτα από την πρώτη σύνοδό της στις 23 Ιουνίου, δεν προβλέπεται προς το παρόν.

Ο ΠΟΥ έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι τον τρέχον ξέσπασμα κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, αν και πολύ ανησυχητικό, δεν συνιστά «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», που είναι το υψηλότερο επίπεδο του συναγερμού του οργανισμού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες: ο τελευταίος αυτός απολογισμός της 30ης Ιουνίου, δείχνει αύξηση 55,9% σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, η οποία είχε γίνει 8 ημέρες νωρίτερα και ανερχόταν σε 3.413 κρούσματα.

Ευλογιά των πιθήκων

Στην Ευρώπη το 85% των κρουσμάτων

Η Ευρώπη παραμένει μακράν η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό με το 85% των κρουσμάτων, ενώ 53 χώρες στον κόσμο έχουν πλέον πληγεί.

Μια ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων έχει εντοπιστεί από τον Μάιο εκτός χωρών της κεντρικής και δυτικής Αφρικής όπου συνήθως κυκλοφορεί ο ιός αυτός.

Αν και η πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, «ευάλωτες ομάδες κινδυνεύουν επίσης», σημείωσε η εκπρόσωπος.

«Υπήρξαν μερικά κρούσματα μεταξύ παιδιών (και) σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», επεσήμανε κλείνοντας.

Πηγή: newsbeast.gr