Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αν και το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας οι προμήθειες φυσικού αερίου

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων χωρών, για την περίπτωση που χρειαστούν προμήθειες.

Ο αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η πηγή δήλωσε, ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.

Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Πηγή: newsbeast.gr