Ενενήντα δύο μετανάστες βρέθηκαν γυμνοί και τραυματισμένοι στον Έβρο, με την Αθήνα να καταγγέλλει την «απάνθρωπη εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία». Η Frontex επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την άφιξη της ομάδας των μεταναστών υπό συνθήκες που το ελληνικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είπε ότι αποτελούν μια «απάνθρωπη εικόνα».

«Οι αξιωματικοί της Frontex ανέφεραν ότι οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα», δήλωσε η Paulina Bakula, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο Bakula, μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της Frontex στη Βαρσοβία, είπε ότι αξιωματικοί της Frontex συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές για να παράσχουν στους μετανάστες – κυρίως Αφγανούς και Σύρους – άμεση βοήθεια.

Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός είχε ενημερώσει τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων της υπηρεσίας για πιθανή παραβίαση δικαιωμάτων.

Θεοδωρικάκος: Ενημέρωσε την Επίτροπο Γιόχανσον για τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο

Με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον επικοινώνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και την ενημέρωσε λεπτομερώς για το περιστατικό των 92 γυμνών μεταναστών που ώθησαν στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο Τούρκοι στρατοχωροφύλακες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για την απάνθρωπη στάση των Τούρκων αλλά και τη σκληρή εικόνα που αντίκρυσαν οι Έλληνες συνοριοφύλακες όταν εντόπισαν τους 92 παράτυπους μετανάστες, ενώ για μία ακόμη φορά της ανέφερε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται τη Δευτέρα να ενημερώσει και άλλους Ευρωπαίους για το περιστατικό.

Νότης Μηταράκης: Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας

Για το θέμα που προέκυψε στον Έβρο με τους 92 μετανάστες που προωθήκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα χωρίς τα ρούχα τους τοποθετήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ», έγραψε ο κ. Μηταράκης στο Twitter.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα και τον Νότη Μηταράκη για fake news

Με σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, προβαίνει σε ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά και προσωπικά κατά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Παραποιώντας και πάλι την αλήθεια, λοιπόν, οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα για το περιστατικό.

Συγκεκριμένα, στο νήμα των αναρτήσεών του ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορεί την Ελλάδα και προσωπικά τον Νότη Μηταράκη για fake news, τονίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν σέβεται την αξιοπρέπεια των μεταναστών και καλεί τις αρχές της χώρας μας να λογοδοτήσουν για τα όσα τραγικά έχουν συμβεί σε Αιγαίο και Έβρο. Τέλος, ο Αλτούν κατηγορεί την Ελλάδα για απάνθρωπη στάση απέναντι στους πρόσφυγες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας.

«Η ελληνική μηχανή των ψευδών ειδήσεων ανοίγει ξανά. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μπερδεύοντας Τουρκία με την Ελλάδα, προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα ως ύποπτη για το ψευδές περιεχόμενο που εκείνος μοιράστηκε.

Με αυτές τις μάταιες και επιπόλαιες προσπάθειες, η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται την αξιοπρέπεια αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες των προσφύγων που απέλασε, αφού αφαίρεσε τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει πρώτα να λογοδοτήσουν για τα μωρά που έπνιξαν στο Αιγαίο, τους ανθρώπους που λήστεψαν, χτύπησαν με ζώνες και άφησαν να πεθάνουν από το κρύο στον Έβρο, συνεργαζόμενοι με τη Frontex.

Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατό την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας και να επιδείξει κρατική σοβαρότητα».

Πηγή: newsbeast.gr