Ο Κούρδος δημοσιογράφος Ίντρις Σαγιλγάν κρατείται στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών της περιοχής Φυλακίου Έβρου, έπειτα από προσπάθειά του να μπει παράνομα στην Ελλάδα.

Τον συνέλαβαν άνδρες του Τμήματος συνοριακής Φύλαξης την περασμένη Κυριακή (13/2)

στην παρέβρια περιοχή Ισσακίου Διδυμοτείχου για παράνομη είσοδο στη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, κουρδικής καταγωγής, είναι γνωστός στην Τουρκία καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος στις 27 Νοεμβρίου 2019, αφού κρατήθηκε στη φυλακή για 1.137 ημέρες και είχε καταδικαστεί εκ νέου σε επιπλέον 4 χρόνια φυλάκιση το 2020 στην πόλη Μους, για «υπόθεση προπαγάνδας και τρομοκρατικής οργάνωσης» που ασκήθηκε εναντίον του ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του καθώς ο πρώην δημοσιογράφος του πρακτορείου Dicle είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» και «μέλος σε τρομοκρατική οργάνωση» όπου είχε οδηγηθεί στις φυλακές Τραπεζούντας.

Ως δημοσιογράφος του πρακτορείου Mezopotamya ο Ίντρις Σαγιλγάν τον Μάρτιο του 2020 κρατήθηκε στην Αδριανούπολη όπου πήγε να ακολουθήσει τους πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς τα ελληνικά σύνορα.

Ο Σαγιλγάν είχε συλληφθεί μαζί με τον δημοσιογράφο Νάτζι Κάγια με την αιτιολογία ότι «μπήκαν σε απαγορευμένη περιοχή» το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και αφού είχαν ασκήσει έφεση αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τελικά στις 14 Απριλίου 2021 είχαν αθωωθεί λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Ο δημοσιογράφος κρατείται διοικητικά ενώ ήδη δικηγόρος της περιοχής ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πηγή: newsbeast.gr