Στους 48 έχουν αυξηθεί οι νεκροί από το ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα ενώ οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις ανέρχονται σε 131, όπως δήλωσε την Πέμπτη υγειονομικός αξιωματούχος της χώρας που ασχολείται με τη διαχείριση της έξαρσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της Ουγκάντας επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ανερχότανσε 30, με 109 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

«Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έως σήμερα είναι 131 και οι θάνατοι 48» είπε ο Χένρι Κιόμπε Μπόσα, που είναι υπεύθυνος για τα περιστατικά Έμπολα στο υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που διοργάνωσε το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.

«Για την εξάπλωση και για το πότε είναι πιθανόν να έχουμε το τέλος της έξαρσης, δεν βλέπω ειδικούς σε αυτό το πάνελ που να μπορούν πράγματι να προβλέψουν πότε θα τελειώσει», δήλωσε ο ίδιος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Οι αρχές χρησιμοποιούν μέτρα όπως την ιχνηλάτηση επαφών, την ενημέρωση για τους κινδύνους και τις κατάλληλες θεραπείες καθώς και τρόπους ταφής για να τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση» πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το ξέσπασμα του Έμπολα θα εξαλειφθεί έως τα τέλη του έτους.

Το ανώτατο όργανο δημόσιας υγείας στην Αφρική δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως εκτιμά ότι η κατάσταση «δεν ξεφεύγει εκτός ελέγχου».

Το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί στην Ουγκάντα είναι αυτό του Σουδάν, για το οποίο δεν υπάρχει δοκιμασμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με το λεγόμενο στέλεχος του Ζαΐρ, που είναι πιο συνηθισμένο και που καταγράφηκε κατά τις πρόσφατες εξάρσεις στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πηγή: newsbeast.gr