Με τις καταθέσεις του προέδρου του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), καθηγητή του ΕΜΠ Στέφανου Κόλλια και του εκπρόσωπου της εταιρείας δημοσκοπήσεων και έρευνας VoxPop Analysis, Γιάννη Σκλία, συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη (15/12) οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησες πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ζήτησε από τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να υποβάλλουν τις ερωτήσεις που επιθυμούν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Edelman, Ed. Williams, στον εκπρόσωπο της Bridging Europe, Δημήτρη Ραπίδη και στον εκπρόσωπο της Common View, Στέργιο Τσιαφούλη, οι όποιοι ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και αδυνατούν να καταθέσουν διά ζώσης.

Οι ερωτήσεις των κομμάτων, όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, θα υποβληθούν στην Γραμματεία της Επιτροπής και θα αποσταλούν στους τρεις μάρτυρες προκειμένου να απαντήσουν γραπτώς. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Edelman έχει κληθεί στην Επιτροπή σχετικά με τη διερεύνηση της σύμβασης που έγινε με την Enterprise Greece για την προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, με στόχο τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Η Bridging Europe και η Common View έχουν κληθεί να καταθέσουν σχετικά με τις δημοσιοποιήσεις δημοσκοπήσεων χωρίς να είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ.

Αυτήν την ώρα καταθέτει ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), καθηγητής του ΕΜΠ Στέφανος Κόλλιας, που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη σύναψη απευθείας ανάθεσης τριών συμβάσεων, συνολικού ύψους 270.000 ευρώ στην εταιρεία «Reposition Strategy», η οποία είναι θυγατρική της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Opinion Pool».

Αμέσως μετά, έχει κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων και έρευνας VoxPop Analysis, Γιάννης Σκλίας, σχετικά με τις πολιτικές δημοσκοπήσεις που είχε διεξάγει το 2017, για τις οποίες είχε κληθεί από το ΠΕΣΣ του Συνδέσμου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) να ελεγχθεί και η εταιρεία αρνήθηκε τον έλεγχο.

Πηγή: newsbeast.gr