Η Fed σε μία προσπάθεια τα τιθασεύσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ο οποίος καλπάζει επικίνδυνα και έχει σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκιακατά 75 μονάδες, δηλαδή μεταξύ 2,25% και 2,50%.

«Οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν επιβαρυνθεί. Ωστόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτρορείο αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed: +0,25% τον Μάρτιο, +0,25% τον Μάιο, +0,75% τον Ιούνιο (η πιο επιθετική αύξηση από το 1994) και +0,75% σήμερα.

Επίσης, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα 12 μέλη της νομισματικής επιτροπής, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις το προσεχές διάστημα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ λοιπόν, η οποία συνήθως προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε ξανά σε μια επιθετική κίνηση, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τον Ιούνιο έφτασε σε νέο υψηλό 40 ετών (9,1%).

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την αναμενόμενη, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει την αγορά εργασίας ή ακόμη και να οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Πηγή: newsbeast.gr