Η Figaro σε νέο άρθρο της για την Τουρκία, αναφέρει ότι η χώρα άλλαξε όνομα, καθώς η λέξη Turkey στα αγγλικά σημαίνει γαλοπούλα, όμως η νέα ονομασία «Türkiye» που έχει επιλέξει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα έπρεπε να λύσει.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον να ονομάζεται γαλοπούλα», αναφέρει ότι τις προηγούμενες εβδομάδες οι τουρκικές αρχές «ξεκίνησαν μια τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία με την ονομασία «Hello Türkiye», ενώ εργάζονται ήδη για να αντικαταστήσουν τις λέξεις «made in Turkey» με τις λέξεις «made in Türkiye» στα εξαγώγιμα προϊόντα. Η νέα ονομασία εμφανίζεται επίσης στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών. Όσον αφορά τις Τουρκικές Αερογραμμές, πυλώνα της τουρκικής «ήπιας ισχύος», ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θέλει να τις μετονομάσει με το τουρκικό της όνομα, Türkiye Hava Yollari.

Αλλά παίζοντας με τις λέξεις, ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει τον τουρκισμό του, σχολιάζει στη συνέχεια η ανταπόκριση. «Το παράδοξο είναι ότι από ετυμολογική άποψη, η λέξη Türkiye δεν είναι τουρκική», αναφέρει ο γλωσσολόγος Σονέλ Μποσναλί, καθηγητής τουρκικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Καζακστάν, υπενθυμίζοντας ότι η κατάληξη «iye» προέρχεται από τα αραβικά. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το κωμικό παράδοξο είναι ότι η αγγλική λέξη «Turkey», προέρχεται από την Τουρκία και όχι το αντίστροφο. Γεγονός που, σύμφωνα με την ανταπόκριση ενέπνευσε πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να κατηγορήσουν τον Τούρκο πρόεδρο για «περιττή κακοφωνία», ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα να μην αλλάξει όνομα η Τουρκία, αλλά να μετονομαστεί η γαλοπούλα σε «Türkiye».

Επίσης, ο Μπαϊράμ Μπαλτσί, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών αναφέρει ότι «το ζήτημα δεν είναι γλωσσικό, αλλά πολιτικό», δηλώνει στην εφημερίδα ο Μπαϊράμ Μπαλτσί, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών.

Ακόμα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «ενώ ο Ερντογάν δραστηριοποιείται σε όλα τα μέτωπα (επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, προσπάθεια διαμεσολάβησης στον πόλεμο στην Ουκρανία, νέα ένταση με την Ελλάδα), η αλλαγή στην ονομασία συμπίπτει με τις προετοιμασίες για την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία θα εορταστεί τον Ιούνιο του 2023».

Πηγή: newsbeast.gr