Σε καραντίνα τέθηκε ο 76χρονος πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού που βρίσκεται στις τάξεις του προσωπικού του.

Ο κ. Ντουτέρτε υποβλήθηκε σε εξέταση για κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα, μολαταύτα «τηρεί το πρωτόκολλο» για την προστασία της δημόσιας υγείας, που ορίζει ότι πρέπει να τεθεί υποχρεωτικά σε καραντίνα, ανέφερε ο εκπρόσωπός τους Κάρλο Νογκράλες.

Ο πρόεδρος τηλεργάζεται και βρίσκεται «σε συνεχή επικοινωνία με μέλη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε είχε επαφή με κρούσμα στις 30 Ιανουαρίου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 με αρνητικά αποτελέσματα τη Δευτέρα και την Τρίτη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου.

Δυνάμει των πρωτοκόλλων που ισχύουν στις Φιλιππίνες οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να τίθεται σε καραντίνα για πέντε ημέρες αν έχει εμβολιαστεί και δεν παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19.

Έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Ο πρόεδρος, η εξαετής θητεία του οποίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm πέρυσι και αναμνηστική δόση τον Ιανουάριο.

Μέχρι χθες, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο αρχιπέλαγος των κάπου 110 εκατ. κατοίκων είχε φθάσει τους 54.097 νεκρούς επί συνόλου 3,57 εκατ. μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τα κρούσματα πάντως άρχισαν να μειώνονται (7.661 σε 24 ώρες) έπειτα από την έξαρση του Ιανουαρίου λόγω των αυξημένων κοινωνικών επαφών λόγω των εορτών και της εξάπλωσης της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον.

Πάνω από το 53% του πληθυσμού των Φιλιππίνων είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 μέχρι χθες, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: newsbeast.gr