Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να εξασφάλισε τεράστια προμήθεια φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, καθώς έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι ft.com αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά έως και 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου και φέρεται να πρόκειται για ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Μάλιστα, στους Financial Times μίλησαν τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με τους οποίους ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να ανακοινώσουν την συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

Πούτιν: «Μόνο σε ρούβλια οι πληρωμές»

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι οι ρωσικές αρχές έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα πληρωμών, σε ρούβλια. Όπως εξήγησε ο ίδιος, αυτά τα μέτρα αποτελούν αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.

Παρόλα αυτά, πέρα από το γεγονός ότι η απόφαση κινδυνεύει να μοιάζει με αθέτηση συμβολαίου, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές και η γερμανική κυβέρνηση, οι δυσκολίες αφορούν τον προσδιορισμό των τιμών και την επιλογή των ενδιάμεσων τραπεζών, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Gazprom: Συνεχίζεται η προμήθεια της Ευρώπης

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει των παραγγελιών των ευρωπαίων καταναλωτών.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι παραγγελίες ανέρχονται σε 104 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 24 Μαρτίου, έναντι 106,5 εκατομμυρίων κυβικών χθες, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: newsbeast.gr