Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, ηλικίας 73 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω «παρατεταμένων συμπτωμάτων Covid-19», ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της χώρας. Ο αρχηγός του κράτους «αισθάνεται αρκετά καλά και συνεχίζει να εργάζεται από απόσταση», όπως διευκρινίζεται.

Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό στις 19 Απριλίου, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί μια επίσκεψη στη Νορβηγία.

Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο για νοσηλεία γίνεται σε μια στιγμή που η Φινλανδία, βόρεια χώρα που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ με τη Ρωσία, εξετάζει να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα απείλησε να ενισχύσει τα στρατιωτικά της μέσα, κυρίως τα πυρηνικά, στην περιοχή της Βαλτικής εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και dpa.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία στα μέσα Απριλίου ότι η απόφαση να υποβληθεί ή όχι αίτηση ένταξης της χώρας της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα λαμβανόταν «σε λίγες εβδομάδες».

Ο πρόεδρος Νιινίστο αναμένεται να μεταβεί στις 18 Μαΐου στη Σουηδία, όπου συζητείται επίσης ένα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν μια αίτηση ένταξης της Φινλανδίας, και ίσως της Σουηδίας, αρκετά γρήγορα για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Πηγή: newsbeast.gr