Η Φινλανδία είναι «πολύ πιθανό» να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Φινλανδέζα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τούτι Τουπουράινεν.

«Είναι πολύ πιθανό, αλλά η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε η υπουργός στο βρετανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ενώ η Μόσχα προειδοποιούσε – ακόμη μία φορά – το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει συνέπειες για αυτές τις χώρες, όπως και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σουηδία, η οποία επίσης εξετάζει την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν τόνισε ότι η απόφαση για μια υποψηφιότητα θα ληφθεί «μέσα σε λίγες εβδομάδες», μετά από κοινοβουλευτική συζήτηση.

Για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, η ένταξη στη Συμμαχία θα παρείχε «σημαντικά μεγαλύτερη» αποτροπή έναντι μιας επίθεσης από τη γειτονική της χώρα, υπογραμμίζει η «λευκή βίβλος» για τη στρατηγική κατάσταση της χώρας, που καταρτιζόταν από τις αρχές Μαρτίου και δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο μέρες.

Σημαία του ΝΑΤΟ

Πολίτες και πολιτικοί λένε «ναι»

«Οι Φινλανδοί φαίνεται να έχουν αποφασίσει και υπάρχει ήδη μια τεράστια πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ», σημείωσε εξάλλου η Τουπουράινεν, σύμφωνα με το AFP.

Πράγματι, η υποστήριξη για ένταξη, η οποία παρέμενε στάσιμη για δεκαετίες περίπου στο 20-25% στη Φινλανδία, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, σε πάνω από 60% ή και 70%, κατά την ίδια πηγή.

Και στη Βουλή προκύπτει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Μεταξύ των βουλευτών που έχουν ήδη καταστήσει γνωστή τη θέση τους, περίπου 100 στους 200 τάσσονται υπέρ της ένταξης και μόνο 12 κατά, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: newsbeast.gr