Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της, ανέφερε σήμερα η επιτροπή άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου, πριν από την επίσημη απόφαση της χώρας για το αν θα ενταχθεί ή όχι στη δυτική αμυντική συμμαχία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής, η ένταξη της Φινλανδίας στο Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας.

Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. και ένα δύσκολο παρελθόν με τη γειτονική Ρωσία, επανεξετάζει τη μακρόχρονη στάση της να αποφύγει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με τον προς ανατολικό γείτονά της.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο, Πέμπτη, τη θέση του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα σήμαινε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας για τη σκανδιναβική χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας γνωμοδότησε, λοιπόν, για το θέμα απαντώντας στην επικαιροποιημένη «λευκή βίβλο» της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Ο πρόεδρος της, και ηγέτης του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού, Πετέρι Όρπο, σημείωσε σχετικά:

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ενισχύει την ικανότητα εθνικής άμυνας της Φινλανδίας με την υποστήριξη των σημαντικών στρατιωτικών πόρων της συμμαχίας».

Πηγή: newsbeast.gr