Μπορεί η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 3,1 εκατομμύρια δηλώσεις, δηλαδή εκκρεμεί η υποβολή του 50% του συνόλου. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους είναι η 30η Ιουνίου και, δεδομένου ότι η υποβολή των αιτήσεων κινείται με αργούς ρυθμούς, όλα δείχνουν παράταση, πιθανόν έως τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 31,5%, ήτοι 990.820 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 884 εκατ. ευρώ για τα εισοδήματα του 2021, το 54,56% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν το 13,94% λαμβάνει επιστροφή φόρου.

 Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 893 ευρώ.

Ο Ιούλιος αναμένεται εξαιρετικά «βαρύς» μήνας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν τη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής και να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος – Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 3%

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλες δύο επιλογές για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. 

Πηγή: newsbeast.gr