Τέλος Αυγούστου και συγκεκριμένα έως τις 30/08/2022 δόθηκε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει πως δόθηκε παράταση και στην έκπτωση του 3% σε περίπτωση που πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος εφάπαξ.

«Καλό είναι φυσικά οι φορολογούμενοι πολίτες που δεν έχουν ακόμα υποβάλει την δήλωση τους να σπεύσουν και να μην περιμένουν την καταληκτική ημέρα υποβολών, έτσι ώστε να μην χάσουν το επίδομα βενζίνης» είπε η κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη στο Newsbeast.

Φιλοθέη Μακριδάκη

«Η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεωνέως και το τέλος Αυγούστου, ενώ η απόφαση για το Fuel Pass 2 ορίζει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα κριθούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν φέτος για τα εισοδήματα του 2021» υπογράμμισε η φοροτεχνικός. Έτσι, «αν δεν αλλάξει κάτι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις για το Fuel Pass 2 αλλά έχουν αποφασίσει να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις τον Αύγουστο κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα» συμπλήρωσε.

Αναφορικά για τον φόρο εισοδήματος και το πώς αυτός μπορεί να εξοφληθεί η κυρία Μακριδάκη επισήμανε

Οι τρόποι που μπορούμε να εξοφλήσουμε το φόρο εισοδήματος:

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον φόρο εισοδήματος, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε περισσότερες δόσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι μέσω των τραπεζικών συστημάτων μπορούν να προχωρήσουν αν θέλουν, επιλέγοντας τις άτοκες δόσεις που οι τράπεζες προσφέρουν.

Ένας τρίτος τρόπος είναι η χρήση της πάγιας ρύθμισης από την ΑΑΔΕ με τους κωδικούς taxis του κάθε πολίτη. Δηλαδή η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

  • Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 12 ή έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.
  • Το επιτόκιο είναι 4,37 για έως 12 δόσεις και 5,87 για έως 24 δόσεις.

Όπως υπογραμμίζει η φοροτεχνικός «για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση» ενώ πρόσθεσε πως «κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Ποιοι κερδίζουν 3% έκπτωση

Όπως τονίζει η κυρία Μακριδάκη «οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με πιστωτική κάρτα. Ο πολίτης που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα επωφεληθεί της έκπτωσης του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Συγκεκριμένα με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η νέα αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και του αυξημένου φόρτου εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών το τελευταίο διάστημα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που απαιτεί την υποβολή αιτήσεων σε ποικίλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύσεων, αλλά και λόγω της πανδημίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις των εργασιών πολιτών και λογιστών που νοσούν, προχωρά σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Να τονίσουμε ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022. Και η δόση του Ιουλίου είναι φυσικά χωρίς την προσαύξηση 0,73%.

Επίσης, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι παρατείνεται έως το τέλος Αυγούστου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ταυτόχρονα παρατείνεται και η προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3% επί του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

  • Όταν ο Φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση Φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων Φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, καταβληθεί εφάπαξ, μέχρι και την 31η.8.2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του Φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.
  • Οι δηλώσεις Φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου 2022.

Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του πρώτου εδαφίου πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες σι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 31η.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών.

Η καταβολή του Φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

Πηγή: newsbeast.gr