Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες στη Θάσο όπου από το απόγευμα τις Τετάρτης (10/8) δίνουν μάχη να σβήσουν τη φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στην περιοχή.

Μετά από ανάλυση των πυρομετεωτολογικών συνθηκών οι ειδικοί επισημαίνουν πως στην περιοχή θα πνέουν άνεμοι οι οποίοι θα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

Στην αριστερή εικόνα των χαρτών που έδωσε στη δημοσιότητα το Meteokav.gr εμφανίζεται η μέση ένταση (km/h) και η διεύθυνση του ανέμου, ενώ στη δεξιά ο δείκτης FIRE WEATHER INDEX και δείχνουν τις συνθήκες που θα επικρατήσουν προοδευτικά μέσα στη ημέρα.

O FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως αυτές προσομοιώνονται από το ECWMF για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν ο αέρας είναι ξηρός και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Ως αποτέλεσμα, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη.

Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.

Μετά στην ημέρα οι συνθήκες θα γίνονται σταδιακά ευνοϊκότερες για την κατάσβεση της φωτιάς. Ενώ, μετά τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση. Τέλος, η διεύθυνση του ανέμου μπορεί να δώσει μια εικόνα ως προς την πιθανή κίνηση της φωτιάς.

ΦΩΤΙΑ ΘΑΣΟ 11/08/22

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΥΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥΜε αφορμή της φωτιάς στην Θάσο προχωράμε σε ανάλυση των πυρομετεωτολογικών συνθηκών στην περιοχή τις επόμενες ώρες. Στη 1η εικόνα εμφανίζεται η μέση ένταση (km/h) και η διεύθυνση του ανέμου. Ενώ στην δεύτερη ο δείκτης FIRE WEATHER INDEX.O FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως αυτές προσομοιώνονται από το ECWMF για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν ο αέρας είναι ξηρός και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Ως αποτέλεσμα, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη. Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.Παρατηρούμε ότι μετά το ξημέρωμα και μέσα στην μέρα οι συνθήκες θα γίνονται σταδιακά ευνοϊκότερες για την κατάσβεση της φωτιάς. Ενώ, μετά τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση. Τέλος, η διεύθυνση του ανέμου μπορεί να δώσει μια εικόνα ως προς την πιθανή κίνηση της φωτιάς. Ελπίζουμε να σβήσει το συντομότερο.

Posted by Meteokav – Ο Καιρός στην Καβάλα on Wednesday, August 10, 2022

Πηγή φωτογραφίας: kavalanews.gr

Πηγή: newsbeast.gr