Από τσιγάρο προκλήθηκε φέρεται να προκλήθηκε η φωτιά στο «Παπανικολάου», στις 6 Απριλίου, από την οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το πόρισμα έκθεσης πραγματογνώμονα.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι στο πόρισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο ασθενής που το άναψε τυλίχθηκε από φλόγες και έβγαλε τα πάνω ρούχα του που καίγονταν και τα πέταξε πάνω σε άλλο ασθενή του θαλάμου που λόγω του οξυγόνου άρπαξε φωτιά και αυτός και στην συνέχεια επεκτάθηκε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τοπικού Μέσου το τσιγάρο κρατούσε ο 52χρονος ασθενής, ο οποίο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Ο Σταύρος Τρύφων, Πνευμονολόγος στο «Παπανικολάου», με αφορμή την έκθεση του πραγματογνώμονα τονίζει στο ThessToday.gr ότι πρέπει να πραγματοποιούνται ετησίως ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. «Πρέπει σε ετήσια βάση, όπως προβλέπεται, ώστε να αποφεύγουμε παρόμοια περιστατικά», πρόσθεσε.

Άσκηση ετοιμότητας πέντε χρόνια πριν στην ίδια πτέρυγα που καταστράφηκε

Άσκηση ετοιμότητας στην πτέρυγα η οποία καταστράφηκε στις αρχές του Απρίλη πραγματοποιήθηκε το 2017 στο «Παπανικολάου». Πέντε χρόνια μετά, η γενικευμένη εγκατάλειψη των υποδομών στα νοσοκομεία, αλλά και η έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού σε έκτακτα περιστατικά, είχαν ως αποτέλεσμα το -ρεαλιστικό πια- σενάριο να μετατραπεί σε τραγωδία με δύο νεκρούς.

Ήταν 31 Ιανουαρίου 2017 όταν το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» έθεσε σε εφαρμογή και σε συνεργασία με Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ άσκηση ετοιμότητας από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με σενάριο σεισμό μεγέθους 6,8 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη.

Το σενάριο περιελάμβανε δύο φάσεις (αντιμετώπιση τεχνικών αναγκών και διαλογή ασθενών με εθελοντές από το προσωπικό και τους συνόδους) και υλοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες ανάγκης εκκένωσης κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, η πτέρυγα η οποία «εκκενώθηκε» στην άσκηση του 2017, ήταν η Β’ Πνευμονολογική Κλινική, η οποία στις αρχές του μήνα καταστράφηκε ολοσχερώς, σε ένα πραγματικό πια σενάριο που δυστυχώς είχε τραγική κατάληξη με δύο νεκρούς.

Πηγή: newsbeast.gr