Ελλάδα πλέον «means business» στη διεθνή κοινότητα αναφέρει με άρθρο του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα της οικονομικής διπλωματίας. Επιτεύγματα, τα οποία σημειώθηκαν «χάρη στην επιλογή της κυβέρνησης να επανδρώσει και να δημιουργήσει στο υπουργείο Εξωτερικών την οικονομική διπλωματία» με «μια μεταρρύθμιση που στρατηγικό στόχο έχει την εξωστρέφεια, χωρίς να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι παραδοσιακές πολυμερείς διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας».

Το μέλος της κυβέρνησης εστιάζοντας αρχικά στην πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψή του στο Σαν Φρανσίσκο και ειδικότερα τη Silicon Valley, τονίζει το κλίμα αποδοχής που εισέπραξε η ελληνική αντιπροσωπεία στις 20 και πλέον συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί. «Τα στελέχη των επιχειρήσεων της Google, της Microsoft και της Apple, αλλά και όλων των επενδυτικών χρηματοδοτικών οργανισμών, μας αναγνώρισαν ως αξιόπιστους συνομιλητές που έχουν γνώση ότι η χώρα αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», εξηγεί επισημαίνοντας ότι «αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ατού για την διεκδίκηση νέων επενδύσεων. Η ανοδική πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι η διαβεβαίωση για τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στην Οικονομική Διπλωματία. Το 2021 υπήρξε έτος ορόσημο, καθώς καταγράφηκε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατά 72,3%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι (καθαρές) εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη εισροή ΑΞΕ από το 2002. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι (ακαθάριστες) ΑΞΕ ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 86% των ξένων επενδύσεων του 2021, συνολικά. Και μόνο στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων έχουμε εγκρίνει επιχειρηματικά σχέδια πάνω από 8,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα 6 δισ. στο pipeline για να εγκριθούν. Η συνεισφορά των επενδύσεων αυτών στην αγορά εργασίας, υπολογίζεται σε περίπου 4.500 θέσεις».

Κατά τον κ. Φραγκογιάννη, «η τρέχουσα επενδυτική δραστηριότητα, οι αποτιμήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, και η παρουσία μεγάλων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, όλα δείχνουν ένα πράγμα: ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μια μακροπρόθεσμη ικανότητα δημιουργίας σημαντικών κεφαλαιακών κερδών». Στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την αισιοδοξία του «ότι οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχιστούν και το 2023, με νέες επενδύσεις στην ενέργεια, τις βιοεπιστήμες, την ανάπτυξη ψηφιακών κόμβων, την εφοδιαστική αλυσίδα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επιλογή της κυβέρνησης να επανδρώσει και να δημιουργήσει στο υπουργείο Εξωτερικών την οικονομική διπλωματία τονίζει ότι «ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, η χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά το φυσικό αέριο ο Διαδριατικός Αγωγός ΤΑΡ, ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και η σχεδιαζόμενη Διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν επενδύσεις που με δεδομένο τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αναδεικνύουν τον στρατηγικό τους ρόλο αλλά και την αξία τους».

Τέλος, όσον αφορά τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνει πως «η χώρα μας έχει διαμορφώσει συμμαχίες στη Μέση Ανατολή με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις οποίες προωθούμε συμφωνίες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Πηγή: newsbeast.gr