Τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στη χώρα μας παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται όλο και πιο έντονα. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε αιματηρές επιθέσεις ανηλίκων προς άλλους ανηλίκους – κάποιες από αυτές εξόχως σοκαριστικές.

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές βίας. Είναι ενδεικτικό πως μελέτες κατατάσσουν την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα σε 41 ευρωπαϊκές χώρες στην εκδήλωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Στις περιπτώσεις βίας μεταξύ ανηλίκων, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, σημαντικό αρνητικό ρόλο έχει παίξει η απρόσκοπτη είσοδος των παιδιών στο Διαδίκτυο, όπου συναντάμε το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying). Συχνή είναι και η εμφάνιση του διαδικτυακού εκφοβισμού στα παιχνίδια, η οποία αναφέρεται ως «Griefing».

Για αυτό χρειάζεται η κατάλληλη ενημέρωση και καθοδήγηση από τους γονείς, όταν βλέπουν ότι τα παιδιά τους ασχολούνται με παιχνίδια στο διαδίκτυο, ώστε να γνωρίζουν πώς μπορούν να αποφύγουν ανεπιθύμητες ενέργειες εις βάρος τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η εφηβική παραβατική συμπεριφορά οφείλεται είτε σε παθολογικές – ψυχολογικές καταστάσεις είτε στο γεγονός ότι τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωπα, κυρίως εντός της οικογένειας. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της εφηβικής παραβατικότητας δε φτάνει στην επιφάνεια παρά μένει ως επτασφράγιστο μυστικό εντός της οικογένειας, της παρέας, του στενού κοινωνικού κύκλου.

Οι εμπειρίες μου τόσο ως βουλευτής, όσο και ως διατελέσασα εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της οργάνωσης Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί (Ν.Ε.Ο.Ι.) με οδήγησαν να τοποθετηθώ ήδη από τα μέσα του Φεβρουαρίου από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να ληφθεί κοινοβουλευτική δράση για το θέμα αυτό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η Πολιτεία οφείλει να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά και να αντιδρά με τρόπο σωφρονιστικό προς τους ανήλικους δράστες. Εκτός, βέβαια, από το επίπεδο της καταστολής, μείζον προβάλλει το επίπεδο της πρόληψης του φαινομένου της βίας μεταξύ ανηλίκων. Βασικό ρόλο σε αυτό μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο, το οποίο μέσω σωστής διαπαιδαγώγησης, θα βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν, ότι ο διάλογος μπορεί να υπερισχύσει των κακόβουλων πράξεων. Ήδη η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του bulling στο σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, θα ήταν επωφελές η Πολιτεία να ενισχύσει τις παρεμβάσεις έγκαιρης θεραπείας και, προτιμότερο, πρόληψης στους γονείς για θετική λειτουργία και ανατροφή των τέκνων τους (positive parenting). Επιπλέον, θα ήταν γόνιμο να ληφθεί στοχευμένη μέριμνα και για τη θεραπεία και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, π.χ. κατάθλιψη (στο 1/3 των περιπτώσεων), χρήση ουσιών που συχνά συνυπάρχουν.
Επιπρόσθετα, είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στη θωράκιση της προσωπικότητας του παιδιού με τη δημιουργία ειδικών υποστηρικτικών προγραμμάτων από την Πολιτεία με στόχευση να ενισχύσουμε την πνευματική και ψυχική καλλιέργειά του και να μεταλαμπαδεύουμε στον ανήλικο υψηλές αξίες και ιδανικά, ώστε να σέβεται τους συνανθρώπους του.

Η επιθετικότητα και βία μεταξύ ανηλίκων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, αλλά απαιτεί πάντα άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση. Ας επιδειχθούν τα κατάλληλα αντανακλαστικά και με συντονισμένη πολιτική δράση να αντιμετωπιστούν οι έκνομες και ηθικά αποτρόπαιες αυτές πράξεις με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης και μέλος της ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου της Βουλής

Πηγή: newsbeast.gr