Ένα σοκαριστικό περιστατικό αστυνομικής βίας εκτιλύχθηκε στη Βραζιλία, καθώς βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media και επιβεβαίωσε η Αστυνομία, δείχνει αστυνομικούς να έχουν κλείσει έναν άνδρα μέσα σε πορτ-μπαγκάζ μαζί με καπνογόνο, με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει την ζωή του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο νεκρός είναι ο 38χρονος Τζενιβάλντο ντε Ζεσούς Σάντος, τον οποίο σταμάτησαν οι αρχές σε ένα τυπικό έλεγχο της Τροχαίας, σε έναν δρόμο κοντά στην Ουμπάουμπα, μια πόλη 25.000 κατοίκων στην Πολιτεία Σεργκίπε.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) επιβεβαίωσε το γεγονός, όμως υποστήριξε ότι οι άνδρες της «χρησιμοποίησαν τεχνικές ακινητοποίησης και εργαλεία μειωμένης επικινδυνότητας».

Πώς διαδραματίστηκε το περιστατικό

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι στις εικόνες που διακινήθηκαν στα social media, διακρίνονται δύο άνδρες της PRF, που φορούν κράνη, να προσπαθούν να κλείσουν στο πορτ-μπαγκάζ έναν άνδρα, τα πόδια του οποίου κρέμονται απ’ έξω. Πυκνός λευκός καπνός, που μοιάζει να αναδύεται από ένα καπνογόνο, βγαίνει από το πορτ-μπαγκάζ. Ακούγονται επίσης κραυγές πόνου και κάποιος να φωνάζει: «Θα τον σκοτώσουν».

Τα πόδια του άνδρα κουνιούνται για περίπου ένα λεπτό και μετά σταματούν. Οι αστυνομικοί τα διπλώνουν και κλείνουν το πορτ-μπαγκάζ. Σύμφωνα με την PRF, ο άνδρας οδηγήθηκε κατόπιν προς το αστυνομικό τμήμα της Ουμπάουμπα, όμως «αισθάνθηκε αδιαθεσία» κατά τη διαδρομή και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου «διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν ο άνδρας έφτασε νεκρός στο νοσοκομείο, όμως η Γραμματεία Ασφαλείας του Σεργκίπε ανέφερε ότι από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος οφείλεται σε «ασφυξία».

Ο ανιψιός του Ζεσούς Σάντος είπε στον ενημερωτικό ιστότοπο G1 ότι είχε ενημερώσει τους αστυνομικούς ότι ο θείος του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ότι κυκλοφορούσε με ένα μηχανάκι όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο. «Ήμουν ακριβώς δίπλα, τα είδα όλα. Έβαλαν ένα είδος αερίου στο πορτ-μπαγκάζ. Ήθελαν να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα, όμως ο θείος μου ήταν ήδη αναίσθητος. Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, ήταν πολύ αργά», αφηγήθηκε.

Πηγή: newsbeast.gr