Η Ισπανία αναμένει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθάσουν σε συμφωνία για την μείωση της χρήσης στο φυσικό αέριο κατά την διάρκεια του χειμώνα κατά λιγότερο από 15% και σε εθελοντική βάση κατά την σημερινή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα προσερχόμενη στην σύνοδο.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου με το επιχείρημα ότι η Ισπανία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές για την εισαγωγή και την επανεξαγωγή φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η πολωνή υπουργός Ενέργειας δήλωσε προσερχόμενη στην σύνοδο ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου είναι «ουδέτερη» για την Πολωνία, αν δεν περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους.

Η Αννα Μοσκβά δήλωσε ότι η Βαρσοβία τάσσεται κατά της επιβολής στόχων υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ενωσης.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση επιβληθεί στις χώρες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», είπε προσθέτοντας ότι οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Πολωνία είναι πλήρεις και ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου τώρα. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θεωρεί το κόστος της ρύπανσης στο πλαίσιο της αγοράς άνθρακα της ΕΕ απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό κατά 15% της ζήτησης φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετή για τις ανάγκες του χειμώνα, ενώ συνεχίζονται ότι περικοπές στην τροφοδοσία ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Εμον Ράιαν.

«Το 15% πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό, δεδομένου ότι οι Ρώσοι μόλις ανακοίνωσαν περαιτέρω μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream 1. Αλλά είναι καλύτερα να υπάρχει από το να μην υπάρχει καθόλου και πιστεύω ότι το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος προσερχόμενος στην σύνοδο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε τις προσπάθειες για τον συντονισμό στην λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ενωση θα παραμείνει ενωμένη καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει την τροφοδοσία προς την Γερμανία και γενικότερα.

«Δεν θα διασπαστούμε λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου. Αντίθετα θα παραμείνουμε ενωμένοι και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έπειτα από τις συνομιλίες της με τον τσέχο ομόλογό της.

Πηγή: newsbeast.gr