Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) αναμένονταν σήμερα να συμφωνήσουν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να απειλήσουν μια εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από την πανδημία της COVID-19 σκιάζουν τις προοπτικές.

Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, δεν περιλαμβάνει άμεση αναφορά στις ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία ίσως εισβάλει στην Ουκρανία, με μία πηγή στις συνομιλίες να λέει ακόμα και ότι η αναφορά στις «σημερινές» εντάσεις συνάντησε το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας.

Στο προσχέδιο κειμένου που είδε το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας», ενώ προειδοποίησαν ότι το μελλοντικό περιθώριο πολιτικής πιθανόν να είναι «στενότερο και ανομοιογενές».

Ο πληθωρισμός, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή τη στιγμή είναι αυξημένος σε πολλές χώρες λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, της ασυμφωνίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, καθώς και του αυξανόμενου κόστους εμπορευμάτων και ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η G20 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους μεγάλους παγκόσμιους κινδύνους

G20

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι η G20 θα συνεχίσει να «παρακολουθεί τους μεγάλους παγκόσμιους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τις γεωπολιτικές εντάσεις που αυξάνονται».

Αυτό είναι διαφορετικό από προηγούμενη εκδοχή που περιελάμβανε τη λέξη «σημερινές» σε παρενθέσεις -ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από όσους προετοιμάζουν το προσχέδιο της ανακοίνωσης για φράσεις για τις οποίες χρειάζεται ακόμα συναίνεση.

Οι συνομιλίες έγιναν διαδικτυακά και διά ζώσης στην Τζακάρτα και οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G20 σκοπεύουν να εκδώσουν την τελική ανακοίνωση ύστερα από το τέλος της συνάντησής τους σήμερα.

Η απόκλιση στον ρυθμό ανάκαμψης από την πανδημία περιπλέκει την πορεία πολιτικής για τις κεντρικές τράπεζες. Οι αναμενόμενες σταθερές αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) έχουν προκαλέσει την προσοχή σε πιθανές επιπτώσεις για τις αναδυόμενες αγορές.

Την ώρα που τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού υποχωρούν σε πολλές πλούσιες χώρες, συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη, συμπεριλαμβανόμενης και της Ινδονησίας που φιλοξενεί τη συνεδρίαση.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της (G20) αναμένονται να εκφράσουν τη στήριξή τους στη διασφάλιση έγκαιρης και οικονομικής πρόσβασης σε εμβόλια κατά της COVID-19, θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα, καθώς και άλλες ιατρικές προμήθειες για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Πηγή: newsbeast.gr