Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία, επιβεβαίωσε σήμερα (15/11) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μισέλ, διπλωμάτες έλεγαν πως η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί το να συμπεριληφθεί το επίμαχο απόσπασμα στο κείμενο. Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο – όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

Στο μεταξύ, τις πληροφορίες φέρεται να επιβεβαίωσε και ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας ανώνυμα σε δημοσιογράφους στο Μπαλί.

«Θεωρώ πως θα δούμε πως η πλειοψηφία των μελών της G20 θα πει καθαρά ότι καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών και ανθρωπιστικών δεινών στον κόσμο», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Μολονότι η σύρραξη στην Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ο πόλεμος απασχολεί πρακτικά όλες τις συζητήσεις.

«Κλείστηκε συμφωνία χθες (Δευτέρα) το βράδυ σε επίπεδο “σέρπας” (σ.σ. των επικεφαλής διαπραγματευτών των χωρών μελών) για την τελική ανακοίνωση. Μένει να επιβεβαιωθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών», είπε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι απόλυτα πεισμένος πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σύνοδο σήμερα και αύριο για να πείσουμε όλα τα μέρη να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε προσερχόμενος για τη σύνοδο κορυφής.

Η ανακοίνωση θα δείχνει πως η G20 «απομονώνει αληθινά τη Ρωσία», σύμφωνα με την αμερικανική πηγή.

Ο Τζόκο Ουϊντόντο κήρυξε την έναρξη της Συνόδου Κορυφής

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουϊντόντο κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, της G20, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο νησί Μπαλί, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μεγάλων απών της σημαντικότερης συνάντησης ηγετών των χωρών του κόσμου διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που διεξάγεται σε πολυτελές ξενοδοχείο στο τροπικό νησί.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό φόρουμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου και το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

Πηγή: newsbeast.gr