Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Μπαλί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανήρτησε φωτογραφία των δύο ανδρών να κάθονται σε ένα τραπέζι στο Μπαλί, με τη ρωσική σημαία και τη σημαία του ΟΗΕ. Ωστόσο το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το θέμα των συνομιλιών.

Η συνάντηση έγινε λίγες ημέρες προτού λήξει η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συνήφθη τον Ιούλιο. Αυτή πρόκειται να λήξει στις 19 Νοεμβρίου και η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν αν θα παρατείνει τη συμμετοχή της.

Ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, κατά τη σύνοδο κορυφής ότι τα Ηνωμένα Έθνη του είπαν ότι έχουν γραπτές υποσχέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι αμφότερες θα άρουν τα εμπόδια για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις γι’ αυτό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα δεν αποτελούν άμεσο στόχο των δυτικών κυρώσεων, όμως η Μόσχα παραπονείται εδώ και μήνες ότι οι εξαγωγές τους έχουν στην πραγματικότητα περιοριστεί επειδή οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε λιμάνια, πιστώσεις και ασφάλιση.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως o Γκουτέρες κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι αυτό θα εξετασθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας που υπογράφηκε τον Ιούλιο και επιτρέπει στην Ουκρανία να επαναλάβει τις αποστολές σιτηρών από τα νότια λιμάνια της έπειτα από μήνες αποκλεισμού τους από τη Ρωσία. Είπε επίσης ότι έχει λάβει γραπτές υποσχέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι θα εφαρμόσουν το τμήμα της συμφωνίας που αφορά τις εξαγωγές της Ρωσίας, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που θα διαχειριστούν τα ρωσικά δημητριακά. Αν οι υποσχέσεις αυτές πραγματοποιηθούν, τότε όλα τα εμπόδια για την εξαγωγή ρωσικών δημητριακών και λιπασμάτων θα αρθούν, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη ότι δυτικές χώρες προσπάθησαν να «πολιτικοποιήσουν» την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί. Στο σχέδιο της δήλωσης των ηγετών της G20, το οποίο είδε σήμερα το Reuters, και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται πως «τα περισσότερα» μέλη καταδικάζουν κατηγορηματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογραμμίζουν πως καθιστά εύθραυστη την παγκόσμια οικονομία.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε επίσης πως το Κίεβο αρνείται να μιλήσει με τη Μόσχα και προβάλλει μη ρεαλιστικούς όρους για την ειρήνη.

Πηγή: newsbeast.gr