Ένας γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση σε βάρος του σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό, εδώ και τρία χρόνια, από την ηθοποιό Σαντ Βαν Ρόι, μετέδωσε την Πέμπτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο δικαστής ουσιαστικά ακολούθησε τις προτάσεις της εισαγγελίας του Παρισιού, που είχε ζητήσει, στις αρχές Οκτωβρίου, την απόσυρση των κατηγοριών σε αυτήν την υπόθεση.

Σε βάρος του κινηματογραφιστή, ηλικίας 62 ετών, ο οποίος συνεχίζει να αρνείται όσα του προσάπτονται, δεν ασκήθηκαν επισήμως διώξεις, όμως χαρακτηρίστηκε από τις αρχές «μάρτυρας ενδιαφέροντος», αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη μήνυση για βιασμό, που κατέθεσε στις 18 Μαΐου του 2018 η ηθοποιός σε βάρος του Γάλλου παραγωγού και σκηνοθέτη, έπειτα από ένα ραντεβού με εκείνον σε ένα ξενοδοχείο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Δύο μήνες αργότερα, η ίδια κατήγγειλε κι άλλους βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, που διαπράχθηκαν, κατά τη διάρκεια των δύο ετών μιας «σχέσης επαγγελματικής κυριαρχίας» με τον Μπεσόν.

Αυτές οι μηνύσεις αρχειοθετήθηκαν τον Φεβρουάριου του 2019 από την εισαγγελία του Παρισιού. Η ηθοποιός κατέθεσε τότε μια μήνυση με παράσταση πολιτικής αγωγής και κατάφερε την αυτόματη έναρξη μιας ανακριτικής διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2019 για «βιασμούς».

Μετά τις καταγγελίες της ηθοποιού, άλλες οκτώ γυναίκες μίλησαν στη διαδικτυακή ερευνητική εφημερίδα Mediapart για απρεπείς χειρονομίες, ήτοι για σεξουαλικές επιθέσεις εκ μέρους του σκηνοθέτη ταινιών όπως η «Νικίτα», «το Πέμπτο Στοιχείο» και το «Απέραντο Γαλάζιο».

«Δεν ανάγκασα ποτέ σωματικά ή ψυχολογικά μια γυναίκα σε οτιδήποτε», είχε πει το 2019 ο Λικ Μπεσόν.

«Έπειτα από μια διαδικασία που διήρκησε τρεισήμισι χρόνια (…) η δικαστής ανακοίνωσε την κατάργηση της δίκης, που τελικά αθωώνει τον Λικ Μπεσόν από τις κατηγορίες, έναντι των οποίων υπερασπίζεται τον εαυτό του από την αρχή», δήλωσε ο δικηγόρος του Τιερί Μαρεμπέρ.

ΒΙΑΣΜΟΣ

«Η χώρα δεν προστατεύει τα θύματα των διασήμων»

Η ενάγουσα αμφισβητεί εδώ και πολύ καιρό και σημείο προς σημείο τη διαδικασία που διεξήγαγε η γαλλική δικαιοσύνη, εκτιμώντας πως είναι μεροληπτική, ενώ τονίζει πως η ζωή της «καταστράφηκε».

«Λυπάμαι που κατέθεσα μήνυση, αυτή η χώρα δεν προστατεύει τα θύματα των διασήμων», έλεγε η ηθοποιός, ολλανδικής και βελγικής καταγωγής, σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Πηγή: newsbeast.gr