Επιβάτες σε τρένο σπάνε τα παράθυρα στη Γαλλία. Ο συρμός που εκτελούσε δρομολόγιο από το Παρίσι στις Βρυξέλλες έμεινε ακινητοποιημένος για 4 ώρες έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα μέσα στον καύσωνα. Το τρένο δεν διέθετε κλιματισμό και οι επιβάτες έφτασαν στα όρια τους. Η Γαλλία κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ σε περισσότερες από 60 περιοχές. Ο κόσμος επιχείρησε με κάθε τρόπο να δροσιστεί, κάνοντας, μάλιστα ουρές στο Παρίσι για να μπει σε πισίνες που έχουν διαμορφωθεί στον Σηκουάνα.

Στο έλεος της κλιματικής κρίσης με καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές

Η κατάσταση στον ευρωπαϊκό νότο εξακολουθεί να είναι δραματική, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές.

Στη γαλλική πρωτεύουσα οι αρχές αποφάσισαν να διανείμουν χιλιάδες μπουκάλια με νερό στους αστέγους για τον καύσωνα. Παράλληλα οι αστυνομικοί έχουν εντολή να ελέγχουν κατά το δυνατόν εάν αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία οι φωτιές κατέκαψαν περισσότερα από 200.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Εμανουέλ Μακρόν: «Χρειαζόμαστε περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα»

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη προσωπικά στη Ζιρόντ προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των καμμένων εκτάσεων και αφού συνομίλησε με τις τοπικές αρχές υποσχέθηκε ότι η επιχείρηση αναδάσωση θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα ώστε να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

«Πρέπει να φροντίσουμε για την επόμενη ημέρα και φυσικά αυτό το έργο θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Δεν είναι πολύ εύκολο, Διότι πρώτα απ’ όλα ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτό το δάσος, όσον αφορά στην διαχείρισή του. Θα πρέπει να το επαναορίσουμε, που σημαίνει να το αναδασώσουμε αλλά με διαφορετικούς κανόνες, κανόνες που θα το προστατεύουν», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Δήλωσε επιπρόσθετα ότι η Γαλλία θα πρέπει να εξοπλιστεί με περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα 22 αεροπλάνα της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας «αρκούσαν τα τελευταία χρόνια… Μήπως πρέπει να έχουμε περισσότερα; Η απάντηση είναι ναι», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο αυξημένος στόλος θα είναι ευρωπαϊκός και ζήτησε την «αναδιαμόρφωση μιας βιομηχανικής στρατηγικής» για την κατασκευή αυτών των αεροσκαφών.

Ο Μακρόν εξήρε επίσης το έργο των διαφόρων σωμάτων, αιρετών και άλλων προσώπων που έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση των πελώριων πυρκαγιών που καταστρέφουν την περιοχή εδώ και μια και πλέον εβδομάδα.

Στη Ζιρόντ, 206.000 στρέμματα δάσους έχουν απανθρακωθεί από τότε που ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στις 12 Ιουλίου, 70.000 στρέμματα στην περιοχή Λα Τεστ-ντε-Μπις, όχι μακριά από τον πολύ τουριστικό Αμμόλοφο του Πιλά, και 136.000 στρέμματα στον τομέα Λαντιράς. Και 36.750 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Απέναντι στην καταστροφή αυτή, ο Μακρόν ανακοίνωσε «ένα μεγάλο εθνικό έργο για να καταστεί δυνατή η δενδροφύτευση αυτού του δάσους».

Μπροστά από τους λεπτομερείς χάρτες με τις φωτιές που παρουσίασε στον Πρόεδρο Μακρόν, ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος της Ζιρόντ Μαρκ Βερμελέν αναφέρθηκε στην εξέλιξη των πυρκαγιών και στις δράσεις των πυροσβεστών στην προσπάθειά τους να τις περιορίσουν προστατεύοντας παράλληλα τις κατοικίες.

Με την έλευση του καύσωνα, «οι δύο φωτιές κυριολεκτικά ενισχύθηκαν δραματικά», δήλωσε ο Βερμελέν στον αρχηγό του κράτους, αναφερόμενος ειδικότερα σε «πεύκα 20 ετών που έσκασαν από μέσα». «Ποτέ δεν το είχαμε δει», όπως δήλωσε, παρά το γεγονός ότι εδώ και εννέα ημέρες, οι πυροσβέστες πρέπει επίσης να θέτουν υπό έλεγχο «20 με 25 εστίες φωτιάς» καθημερινά.

Στο εξής, «η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή γιατί οι καιρικές συνθήκες επανήλθαν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», τόνισε διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί να «παρακολουθείται» το έδαφος «μέχρι τις βροχές του Οκτωβρίου».

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα Canadair και ένα Dash, διέσχισαν αμέσως μετά τον ουρανό, προκαλώντας πολλά χειροκροτήματα.

Η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι άμεση συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου να αυξάνουν ταυτόχρονα την έντασή τους, τη διάρκειά τους και τη συχνότητά τους.

Πηγή: newsbeast.gr