Η προεδρία της Γαλλίας καταδικάστηκε να αποζημιώσει δημόσιο υπάλληλο που έπεσε θύμα «ηθικής παρενόχλησης» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ήταν αποσπασμένος από το 2007 μέχρι το 2018.

Οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας θα πρέπει να καταβάλουν 13.412 ευρώ στον Αρμάν (σ.σ. το πραγματικό όνομα του θύματος δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) λόγω της ψυχολογικής και οικονομικής ζημίας που υπέστη εξαιτίας των «αδιάσειστα κακόβουλων δολοπλοκιών» δύο συναδέλφων του, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση που αποκαλύφθηκε από τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Ο υπάλληλος, που εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών, αποσπάστηκε από το 2007 στο Ελιζέ και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της προεδρικής αλληλογραφίας. Από το 2014 ανέλαβε επικεφαλής της αλληλογραφίας με τους ιδιώτες.

Από τα τέλη του 2016 η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται. Αρχικά κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από μια εργαζόμενη στο γραφείο του, κατηγορίες που αποδείχθηκαν αβάσιμες, κάτι που παραδέχτηκε και η προεδρία. Την ίδια περίοδο, η αναπληρώτριά του στράφηκε και αυτή εναντίον του και τον κατηγόρησε για επίθεση και ηθική παρενόχληση – και σε αυτήν την περίπτωση όμως οι κατηγορίες «διαψεύστηκαν».

Το 2017, νέες κατηγορίες, αυτήν τη φορά με δύο ανώνυμες επιστολές που στάλθηκαν στην προεδρία. Ο Αρμάν αναγκάστηκε να πάρει αναρρωτική άδεια. «Όλα αυτά αποδείχθηκε ότι ήταν το αποτέλεσμα των κακόβουλων δολοπλοκιών ορισμένων υπαλλήλων της υπηρεσίας» αναφέρεται στην απόφαση.

Ο υπάλληλος κατηγορούσε την προεδρία ότι αμέλησε την «υποχρέωσή» της να προστατεύει τους υπαλλήλους της και ότι τον υποβάθμισε σε αναπληρωτή, τον Φεβρουάριο του 2017 προτού τον θέσει σε διαθεσιμότητα, έναν χρόνο αργότερα.

«Η παρενόχληση αναγνωρίστηκε και αυτό είναι αρκετά σπάνιο στον δημόσιο τομέα», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος του Αρμάν, η Κριστέλ Μαζά.

Πηγή: newsbeast.gr