Σαστισμένη είναι η Γαλλία από την αυτοκτονία ενός Ιρανού, ο οποίος βούτηξε στον Ροδανό ποταμό στη Λιόν για να βάλει τέλος στη ζωή του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή που επικρατεί στο Ιράν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο Μοχάμεντ Μοραντί που από το 2019 ήταν κάτοικος της γαλλικής πόλης, ανέβασε ένα βίντεο στο Instagram, όπου ανέφερε πως «η Αστυνομία επιτίθεται σε ανθρώπους, χάσαμε πολλούς γιους και κόρες, κάτι πρέπει να κάνουμε».

Έπειτα, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Λυών ο Μοραντί λέει ότι «με γνωρίζεται καλά εμένα και τη σύζυγό μου. Τώρα όμως, στη χώρα μου, υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα κατά της βίας της κυβέρνησης». «Αποφάσισα να αυτοκτονήσω πέφτοντας στον Ροδανό, για να δείξω ότι εμείς, οι Ιρανοί, είμαστε πολύ κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση», συνέχισε.

«Όταν δείτε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρός. Είμαι ευτυχισμένος γιατί διάλεξα αυτόν τον δρόμο χωρίς κανένα άγχος. Δεν είμαι θλιμμένος. Αποφάσισα να το κάνω αυτό για να δείξω σε όλο τον κόσμο ότι εμείς οι Ιρανοί χρειαζόμαστε βοήθεια. Σας παρακαλώ προσέξτε τη χώρα μου, το Ιράν», συνεχίζει, προτού ζητήσει υποστήριξη στον ιρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στη «εξαιρετικά βίαιη αστυνομία και κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται, πως το Ιράν βιώνει κύμα διαδηλώσεων άνευ προηγούμενου μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από αιτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών μετά το θάνατο της Μασχά Αμινί, μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει στη χώρα για τις γυναίκες. Γρήγορα όμως εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του ιρανικού κατεστημένου.

Πηγή: newsbeast.gr