Ένα νέο μέτωπο στην επαρχία ανοίγει για τον Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς ακόμα να έχει κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού, η μεταρρύθμιση του οποίου πέρασε από την Εθνοσυνέλευση με τρόπο που προκάλεσε σάλο.

Η συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στις διαμαρτυρίες στη νοτιοδυτική Γαλλία με αφορμή την κατασκευή υδατοδεξαμενών συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, με την εμφάνιση μάλιστα μαυροφορεμένων και κουκουλοφόρων διαδηλωτών. Όλα αυτά ενώ είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις στην περιοχή και με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Κράτος και διαδηλωτές δίνουν διαφορετικό απολογισμό για τα σοβαρά επεισόδια στην επαρχία Σεν-Σολάν.

Ενώ οι αρχές μιλούν για 35 τραυματίες, οι διαδηλωτές ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών σε 200, αν όχι και περισσότερο. Από τους τραυματίες, πάντα κατά τους διαδηλωτές, περίπου 40 είναι σοβαρότερα, με τραύματα στο πρόσωπο και τα πόδια από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης των αστυνομικών, ενώ πάνω από 10 χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Αλλά, ακόμη περισσότερο, οι διαδηλωτές μιλούν για ένα πρόσωπο που είναι βαρύτατα τραυματισμένο και σε κώμα και άλλα δύο με βαριά τραύματα. Καταγγέλλουν, σε κάθε περίπτωση την «εγκληματική βία» από τους αστυνομικούς.

Τραυματίας και ένας φωτορεπόρτερ με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια και τραύμα από πέτρα στο κεφάλι.

Οι αρχές προχώρησαν σε 11 συλλήψεις, αναφέρει το BFMTV, και προσθέτει ότι σε ελέγχους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες μαχαίρια, ρόπαλα, τσεκούρια, δοχεία με βενζίνη και άλλα εργαλεία και αντικείμενα.

Τουλάχιστον τρία οχήματα της αστυνομία πυρπολήθηκαν, ενώ μεταδόθηκαν και εικόνες με αστυνομικό με στολή να φλέγεται.

Στο σημείο της διαδήλωσης ήταν πάνω από 3.000 αστυνομικοί και 6.000 διαδηλωτές, αλλά και περίπου 1.000 «ριζοσπαστικοποιημένοι διαδηλωτές». Οι διοργανωτές μιλούσαν για πάνω από 20.000 διαδηλωτές. Ο υπουργός Εσωτερικών απέδωσε τα επεισόδια σε «ακροαριστερές ομάδες».

Πηγή: newsbeast.gr