Ένα από τα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο, το καρναβάλι της Νίκαιας, που είχε ακυρωθεί πέρυσι λόγω της επιδημίας της Covid-19, ξεκινάει σήμερα Παρασκευή, με κεντρικό θέμα «Βασιλιάς των ζώων», προς μεγάλη ανακούφιση των κατοίκων και των επαγγελματιών του τουρισμού.

«Είναι μια απέραντη ευχαρίστηση και μια ανακούφιση»: στα 78 του χρόνια, ο Ζαν-Πιερ Ποβινιά, είναι ο αρχηγός μιας από τις τέσσερις οικογένειες «καρναβαλιστών» της Νίκαιας, ο οποίος έχει το προνόμιο της κατασκευής αρμάτων.

Ύψιστη τιμή: μαζί με τους δυο γιους του, Ζοζέφ και Πιερ, τις νύφες του και τα εγγόνια του, ολοκληρώνει την κατασκευή δύο αρμάτων, του βασιλιά και της βασίλισσας του φεστιβάλ, τον κόκκινο αετό της Νίκαιας και τη «Ratapignata», μια νυχτερίδα, ένα λιγότερο γνωστό ζώο, αλλά πολύ σημαντικό για την εικονογραφία της περιφέρειας.

Τα δύο άρματα θα συμμετάσχουν σήμερα στο τέλος της ημέρας στην τελετή έναρξης του καρναβαλιού, μπροστά από εξέδρες που έχουν στηθεί στην πλατεία Μασενά, στο κέντρο της πόλης.

Στη συνέχεια, εκτός από τη μεγάλη παρέλαση, στην οποία θα συμμετάσχουν κάπου είκοσι άρματα το Σάββατο, το γεγονός αυτό θα είναι η ευκαιρία, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, για λουλουδοπολέμους, μια παρέλαση με άρματα που έχουν επινοήσει και κατασκευάσει σύλλογοι της πόλης, και βέβαια για την εκλογή του Βασιλιά και της Βασίλισσας του καρναβαλιού.

Αυτό το εορταστικό ραντεβού, η πρώτη έκδοση του οποίου ανάγεται στο 1873, είναι ένα από τα τρία πιο σημαντικά στον κόσμο μαζί με εκείνα του Ρίο ντε Τζανέιρο και της Βενετίας και ένα από τα ελάχιστα καρναβάλια που θα πραγματοποιηθούν φέτος. Απαραίτητη προϋπόθεση: οι θεατές να διαθέτουν εμβολιαστικό πάσο.

Στη Βραζιλία, οι παρελάσεις των καρναβαλιών του Ρίο και του Σάο Πάολο, που προβλεπόταν να διεξαχθούν στα τέλη Φεβρουαρίου, μετατέθηκαν για τον Απρίλιο εξαιτίας ενός νέου κύματος μολύνσεων Covid-19. Στις δύο πόλεις το καρναβάλι στους δρόμους έχει ακυρωθεί.

Στη Βενετία, το καρναβάλι ξεκίνησε τη Δευτέρα, σε Covid εκδοχή όμως, καθώς διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακά και χωρίς το συνηθισμένο πλήθος των τουριστών.

Στη Γαλλία, η πόλη της Δουνκέρκης (βόρεια) ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ακύρωση για δεύτερη χρονιά στη σειρά του περίφημου καρναβαλιού της στους δρόμους.

160.000 θεατές το 2020

«Το καρναβάλι είναι μια σημαντική στιγμή για τη ζωή της πόλης μας. Ήθελα πολύ να διατηρήσω αυτή την παράδοση προκειμένου να υποστηριχθούν οι καρναβαλιστές, οι έμποροι, οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι που πέρασαν δύο χρόνια ιδιαίτερα δύσκολα», δήλωσε την Τετάρτη στο AFP, ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Συνάδοντας με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των υγειονομικών περιορισμών, «μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υποδεχθούμε σχεδόν 85.000 θεατές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι «σχεδόν για όλα κοντά σε εκείνες προηγούμενων καρναβαλιών».

Για τον Εστροζί, «θα αποτελέσει, αναμφίβολα, μια σημαντική οικονομική εξέλιξη για την τοπική οικονομία μας σε περιστάσεις που παραμένουν δύσκολες για τους τομείς του εμπορίου, των ξενοδοχείων και της εστίασης κυρίως».

Το καρναβάλι αντιπροσωπεύει πράγματι μια ανάσα οξυγόνου για την τοπική οικονομία, με 1.400 άμεσες θέσεις εργασίας και 30 εκατ. ευρώ έσοδα σε μια κανονική χρονιά. Το 2020, το καρναβάλι είχαν παρακολουθήσει 160.000 θεατές και, το 2019, περισσότεροι από 200.000.

Η τελευταία φορά που είχε ακυρωθεί το καρναβάλι πριν από την ακύρωσή του το 2021 λόγω της πανδημίας της Covid-19, ήταν το 1991 λόγω του πολέμου στον Κόλπο.

Πηγή: newsbeast.gr