Γάλλοι ψαράδες σχεδιάζουν να αποκλείσουν τη Σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Καλαί αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει εκδώσει περισσότερες αλιευτικές άδειες για εκείνους, μετά το Brexit.

Μέλη της Ένωσης Αλιέων δήλωσαν, συγκεκριμένα, πως ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων θα χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό της Σήραγγας της Μάγχη.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, νωρίτερα σήμερα, ο Ζεράρ Ρομιτί, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αλιέων, είπε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η επίδειξή μας της ποιότητας και ικανότητας των επαγγελματιών ψαράδων να κινητοποιηθούν ως απάντηση στην προκλητική, περιφρονητική και ταπεινωτική συμπεριφορά της Βρετανίας προς εκείνους».

Λονδίνο και Παρίσι είναι «στα μαχαίρια» με επίκεντρο τον αριθμό των αδειών που η Βρετανία διαθέτει σε γαλλικά αλιευτικά, επιτρέποντάς τους να ψαρέψουν στα βρετανικά ύδατα, από τότε που η χώρα αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Η Γαλλία και οι αλιείς της υποστηρίζουν ότι περισσότερες άδειες θα έπρεπε να έχουν διατεθεί και ότι η υπομονή τους εξαντλείται. Η Βρετανία, πάλι, ανταπαντά ότι σέβεται τις συμφωνίες για τη μετά το Brexit εποχή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι Γάλλοι αλιείς έχουν και κατά το παρελθόν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους: Τον Απρίλιο, εμπόδισαν την πρόσβαση φορτηγών που μετέφεραν ψάρια από τα βρετανικά νερά προς τα κέντρα επεξεργασίας στη Γαλλία.

«Απογοητευμένη» η βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δηλώνει «απογοητευμένη» σε συνέχεια της απειλής μιας ένωσης Γάλλων αλιέων ότι θα αποκλείσουν τη σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Καλέ και κάλεσε τις γαλλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεαστεί η μεταφορά εμπορευμάτων.

«Είμαστε απογοητευμένοι από τις απειλές για διαμαρτυρίες» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Προφανώς, επαφίεται στους Γάλλους να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν παράνομες ενέργειες και ότι δεν θα επηρεαστεί το εμπόριο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr