Οι Ένοπλες Δυνάμεις καθημερινά, σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων στέλνουν σαφές και ηχηρό μήνυμα αποτροπής και άμυνας. Η διατήρηση του αξιόμαχου που τις καθιστά ικανές να συνεχίσουν να ανταπεξέρχονται στην πολυμορφία των απειλών και προκλήσεων του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Πολιτικής και της Στρατιωτικής ηγεσίας. Προϋποθέτει δε επενδύσεις σε αμυντικό εξοπλισμό, με διαφανείς διαδικασίες και πάντα με σεβασμό στις οικονομικές θυσίες του Ελληνικού λαού.

Το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής ηγεσίας έχει καθορίσει τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες για την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ΕΔ.

Ο υφιστάμενος προγραμματισμός είναι ρεαλιστικός και φιλόδοξος και αποσκοπεί στη συντήρηση και αναβάθμιση του κατεχόμενου οπλοστασίου και στη στοχευμένη απόκτηση νέων δυνατοτήτων. Επιπρόσθετα προβάλλεται η απαίτηση της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής και ευρύτερης βιομηχανικής βάσης.

Το ΓΕΕΘΑ με τα ΓΕ δουλεύουν με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Έχοντας ήδη «τρέξει» ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με την ενίσχυση σε προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η συστηματική, έγκαιρη και αποτελεσματική περαίωση όλων των διαδικασιών.

Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή για 30 προγράμματα καταρτίζονται γενικοί και ειδικοί όροι, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν για υλοποίηση. Επίσης για 45 προγράμματα, έχουν γίνει ενέργειες για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών οπότε και θα περάσουν στο στάδιο της διενέργειας διαγωνισμών και σύναψης συμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων από την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία για προγράμματα που αφορούν στην αναβάθμιση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, στην υποστήριξη Επιθετικών Ελικοπτέρων, μεταγωγικών Αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων, στην συντήρηση κατευθυνομένων βλημάτων, στην ανακατασκευή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ταχυπλόων σκαφών και στην προμήθεια υλικών για εκσυγχρονισμό συστημάτων μονάδων επιφανείας και ανανέωσης συστημάτων ασφαλείας πτήσεων αεροδρομίων.

Πηγή: newsbeast.gr